SMEHOM PROTIV KORONE: U malom tekstu velika snaga

D. B. M.

11. 09. 2020. u 22:49

ANTIČKI lekar Galen je zapazio da je "u malom tekstu velika snaga", a Senka Pavlović je odlučila da se kratkom formom (šale, vicevi,anegdote, aforizmi, epigrami, pesme, priče...)bori protiv korone.

СМЕХОМ ПРОТИВ КОРОНЕ: У малом тексту велика снага

Foto: P. Rakočević

Sakupila je sve aforizme, šale, doskočice svojih kolega i sastavila svojevrsno svedočanstvo ovog vremena. Zbornik "Smehom protiv korone" govori o veličanstvenoj snazi ljudskog duha koji je sposoban da i u teškim situacijama iznedri humor.

Poznati novinar, TV voditelj i pisac Vanja Bulić je specijalno za ovu knjigu napisao priču "Od cirkusa do virusa i nazad" u kojoj je naveo sva značenja pojma korona, ali da je pravi junak priče virus koji nam je, poput istoimenog cirkusa, vratio život kakav zaslužujemo, prošaran klovnovima, dresiranim majmunima, konjima koji plešu, slonovima koji uživaju da ulaze u staklarske radnje i sirotinjom koja žonglira na trapezu bez zaštitne mreže.

Priređivač knjige Senka Pavlović, književnica i etnolog objasnila je da se zbornik sastoji iz tri dela: "u prvom, nazvanom 'Narod protiv korone', nalaze se šale i dosetke anonimnih autora iz naše zemlje, u drugom poglavlju, pod naslovom 'Šta kaže struka', publikovani su autorski radovi poznatih humorista i satiričara iz Srbije, Slovačke, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore, Poljske, Hrvatske, Bugarske, među kojima su i akademici Matija Bećković i Dušan Kovačević, poznati pesnik Ljubivoje Ršumović, a u trećem segmentu '(Na)strane šale' su najuspelije humorističke tvorevine na temu korone nastale u Americi, Rusiji, Rumuniji, Bugarskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji i drugim zemljama sveta".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)