IZLOŽBA SLIKA ANATOLIJA IVAKINA U GALERIJI `73: Život na platnu

M.A.K.

07. 09. 2020. u 18:42

PEDSETAK ulja na platnu, čija su tema pejzaži, mrtve prirode, portreti, čini postavku slika ruskog umetnika sa adresom u Beogradu, Anatolija Ivakina, koja se može obići u Galeriji `73 na Banovom brdu do 15. septembra.

ИЗЛОЖБА СЛИКА АНАТОЛИЈА ИВАКИНА У ГАЛЕРИЈИ `73: Живот на платну

Anatolij Ivakin

Rođen 1950. u gradu Korkino ( Južni Ural), Ivakin je završio Arhitektonski fakultet u Sverdlovsku, na kome je jedno vreme i predavao. Arhitekturom i izvođenjem projekata se bavio do 2009. kada prelazi u slobodne umetnike i posvećuje se slikarstvu i grafici, kojima se bavi i otkako se preselio u Srbiju, 2015. godine.    

Anatolij Ivakin

 - Ovaj slikar pripadnik je treće generacije ruskih majstora koji su izabrali Srbiju za svoju drugu otadžbinu - piše u katalogu izložbe istoričar umetnosti Dejan Đorić, likovni kritilar "Novosti". - Prvu čine sjajni beli emigranti, koji su preporodili ceo kulturni život u Beogradu između 1918. i 1940, druga generacija su njihova deca (Igor Vasiljev, Leonid Šejka, Olga Olja Ivanjicki, Marklen Mosijenko i Đorđe Prudnikov) a zatim dolaze mnogi znani i neznani slikari koji naročito posle Perestrojke biraju slikovitu, toplu i prijateljsku Srbiju za stalno ili privremeno boravište. Anatolij Ivakin je ovde došao kao istaknuti, uspešni stvaralac i time je njegovo priznanje našoj likovnoj sceni i sredini veće.

Anatolij Ivakin

Između ostalog Đorić u radovima Ivakina primećuje duboko poštovanje prema ruskoj tradiciji slikarskog i vajarskog realizma", ali sa "manje krutog oponašanja prirode, preciznosti i detaljisanja, a mnogo slobode i ekspresije, poleta u potezu, skoro do apstrakcije":

- U svetu vrsnih realista, u ruskom živopisanju, nema mesta za mrtvu fotografiju kao polazište, već za sam život- ističe Đorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri