„SLOVA NA STRUJU“: Novi broj besplatnog časopisa za decu (FOTO)

Z. Gligorijević

07. 09. 2020. u 13:02

NARODNA biblioteka „Radislav Nikčević“ objavila je novi, 36, broj veoma kvalitetnog književnog elektronskog časopisa za decu “Slova na struju”.

„СЛОВА НА СТРУЈУ“: Нови број бесплатног часописа за децу (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

Povodom početka nove onlajn/oflajn školske godine, u prvom delu časopisa napravljen je originalan pregled pesama koje u naslovu sadrže brojeve. Tako je prva pesma Đanija Rodarija „Priča o nuli“, a poslednja pesma Dušana Pop Đurđeva „Na 20.000 milja do cilja“.

U rubrici „Spomenar“ Snežana Vulić piše o Stevanu Raičkoviću, „Stara slova“ i u ovom broju sjaje kao nova i donose pesme Dragomira Đorđevića, Marvina Pika, Đorđa Fišera i Luisa Kerola, dok „Slova do snova“ prate savremenu srpsku književnu produkciju za decu. „Knjigu na dar“ ovog puta čini novo delo Peđe Trajkovića „Iz šupljeg u prazno“, u kojoj se se autor kroz niz pesama na karakteristični način pita šta se zapravo krije iza ustaljenih fraza i izraza, odnosno istražuje zašto „Musa dere jarca“, kad stiže „Kukovo leto“, šta radi maca na vratancima, šta je teletu zanimljivo na šarenim vratima, kako najkvalitetnije „presipati iz šupljeg u prazno“...

Foto: Z. Gligorijević

Pripovetka Vesne Aleksić „Putovanja“ zatvara književni deo časopisa, dok se „Grrrrrramatika“ u novom broju bavi nedoumicama oko ženskih prezimena.

Inače, posetioci sajta http://www.jabooka.org.rs/product/casopis-br-36/ besplatno mogu da užuvaju u njemu već osam godina zahvaljujući logističkoj podršci ekipe iz biblioteke, i uredniku Peđi Trajkoviću, pesnik i dobitniku nagrade „Plavi čuperak“ za najbolju knjigu za decu objavljenu u Srbiji 2018. godine, dramskom piscu, ilustratoru i osnivaču Prvog srpskog dečjeg kabarea „Šarena radionica“.

Foto: Z. Gligorijević

Ova „Nacifrana slova“, kako stoji na naslovnoj strani novog broja, sigurno će privući pažnju mališana, a format onlajn časopisa će otvoriti vrata književnosti i klincima koji više vremena provode za računarom, nego sa knjigom u rukama. Kontinuitet kvaliteta 234 stranica poezije i proze, ali i zanimljivih ilustracija i korisnih tekstova garantuju autori koji se pojavljuju u časopisu – Ljubivoje Ršumović, Ogden Neš, Tode Nikoletić, Igor Kolarov, Dušan Pop Đurđev, Duško Trifunović, Milovan Danojlić i mnogi drugi...

 

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)