SPISAK LEPIH ŽELJA: U Narodnom pozorištu ambiciozno se pominje dvadesetak novih naslova

V. STRUGAR

24. 07. 2020. u 11:17

POZORIŠNA sezona ove godine završila se bez spuštanja zavese i poslednjeg aplauza: epidemija virusa poremetila je sve planove, odložila premijere, prekinula probe, vratila kući gostujuće reditelje.

СПИСАК ЛЕПИХ ЖЕЉА: У Народном позоришту амбициозно се помиње двадесетак нових наслова

Foto Z. Jovanović, N. Fifić, AP

Neke predstave potpuno su bile pripremljene za scenu, a onda je zbog korone stao, ne samo teatarski, život.

U Narodnom pozorištu očekuju da će do kraja kalendarske godine biti izvedena "Vasa Železnova" i "Orlando", ali je trenutno u opticaju još dvadesetak naslova (Drame, Opere i Baleta) što na prvi pogled zvuči sasvim neverovatno i nerealno, kada se ima na umu trenutna zdravstvena situacija i okolnosti koje, do daljeg, stavljaju sve pod znak pitanja.

Kako saznajemo u nacionalnom teatru, svi naslovi koji se pominju u medijima su za sada samo spisak lepih i ambicionih želja. Jer, mnoge od predstava o kojima se govori bile su predviđene za ovu godinu, dok bi se ostale mogle naći na repertoaru sledeće, pa čak i 2022.

Da podsetimo, između ostalog, pominjali su se Tolstojev "Rat i mir" (režija Boris Liješević), "Vuk i ovce" Ostrovskog (Egon Savin), Floberova "Madam Bovari" (Tanja Mandić Rigonat), "Godina vrana" Siniše Kovačevića, Handkeova "Još uvek oluja"...

Zasada je reč samo o predlozima, tek kad dobijemo budžet za narednu godinu možemo znati šta je od planova moguće realizovati - ističe Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta.

KIR JANjA

MEĐU pomenutim naslovima, mnoge je iznenadila činjenica da u Na-

rodnom pozorištu već razmišljaju o novoj postavci Sterijinog "Kir
Janje", doskora najdugovečnije predstave na repertoaru kuće. Egon Sa-
vin je komad postavio 1992. godine, a Predrag Ejdus, prvak Drame, sa
izuzetnim uspehom i posebnim zadovoljstvom predstavu je igrao do
smrti... Od tada nisu prošle ni dve godine, ipak, procurila je vest
da bi se u novom čitanju režije mogao prihvatiti Milan Nešović:
- Sve su to preliminarni, unutarnji planovi kuće. Još ćemo videti
da li će se i realizovati. Svakako, mi smo dužni da radimo domaće i
strane klasike - kaže Vujićeva.

- Pre nego što dobijemo pare, ne možemo ni da ih delimo. Do tada, pravimo samo okvirne budžete, koji za Veliku scenu iznose oko šest miliona (po predstavi) a za Malu četiri, sa honorarima, izradom kostima i dekora.

Povodom informacije koja se pojavila u medijima da je za "Godinu vrana" u nacionalnom teatru predviđeno oko 6,4 miliona (od čega dva miliona piscu i reditelju), Vujićeva kaže:

- U ta dva miliona ulaze svi honorari, ne samo piscu i reditelju, već i svim saradnicima: scenografu, kostimografu, lektoru, dramaturgu, gostujućim glumcima i ostalima. Mi imamo Pravilnik o honorarima i tačno se zna ko koliko može da dobije. Takođe, okvirno, za veliki projekat "Rat i mir" predvideli smo 7,7 miliona, a za "Madam Bovari" koliko i "Godinu vrana", dok bi za predstavu "Još uvek oluja" trebalo 6,75 miliona dinara. Tu je i iznos za "Pozorišne iluzije" na Maloj sceni, oko 3,8 miliona. Inače, reč je o bruto sumama. Ipak, ponavljam, ovo je samo naša procena troškova i interni predlog, koji će se razmatrati u skladu sa okolnostima. Trudimo se da ambiciozno razmišljamo, a šta će biti - videćemo.
Direktor Drame Molina Udovički Fotez potvrđuje da je plan podložan promenama:
- Kompletan plan za Veliku scenu zapravo je prenesen iz 2020. u narednu godinu. A za "Novosti" ekskluzivna vest: Strindbergovog "Oca" postavljamo na Sceni "Raša Plaović" (premijerno u decembru 2021) sa namerom da glavnu ulogu igra prvak kuće Boris Komnenić, koji dugo nije imao premijeru u matičnom teatru. Napravili smo i okvirni pregled za 2022. godinu: u aprilu se očekuje premijera u Bremenu predstave "Život i sudbina", po Grosmanovom romanu i u režiji Armina Petrasa. Reč je o manjinskoj koprodukciji, sa troje naših glumaca. U istom periodu, kod nas još jedan veliki naslov: Čehovljev "Galeb" u postavci reditelja kuće Jagoša Markovića.

IZABEL IPER U MARTU

U POMERANjU svih planova došlo je i do promene datuma dolaska
slavne francuske glumice Izabel Iper na scenu nacionalnog te-
atra: umesto septembra ove godine, Teatar de la Vil je gostovanje
"prebacio" u mart naredne: predstavu "Marija je rekla ono što je
rekla", u režiji Boba Vilsona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona