DOBRILU NENADIĆU SPOMENIK U ARILjU: Zadužio nas je i rečju i malinama

M. Kralj

11. 07. 2020. u 18:00 >> 23:17

ДОБРИЛУ НЕНАДИЋУ СПОМЕНИК У АРИЉУ: Задужио нас је и речју и малинама

Foto: V. Danilov

PRE bezmalo godinu dana napustio nas je jedan od najvoljenijih srpskih pisaca - Dobrilo Nenadić (1940-2019), čijih je 20 romana prodato u više od 300.000 primeraka, a pola tiraža pripalo je "Doroteju", najpopularnijem delu na osnovu koga je snimljen i istoimeni film.

Umro je 15. avgusta, u svom rodnom Arilju, koje je zadužio i svojom drugom strukom, koja nije književna. Kao agronom bio je najzaslužniji što se ovaj kraj proslavio uzgojem malina.

Njegov prijatelj, beogradski vajar Velimir Velja Karavelić, na stranicama našeg lista, krajem maja pokrenuo je inicijativu da se piscu u mestu u kome je stvorio sva svoja dela i zaokružio životni put, podigne spomenik. Karavelić je, inače, uradio i spomenik na Nenadićevoj večnoj kući, koji je u međuvremenu postavljen.

PONOSAN NA SUGRAĐANE

- VOLIM ponosne i uspravne ljude, radne i uporne, koji se nikada ne predaju, niti kukaju. Dosta mi je onih stenjala i kukumuda koji se stalno na nešto žale. Koji mrze i sebe i svoj narod, i koji ne nalaze da ovde bilo šta valja. To je pre svega dosadno. I nije tačno... Ponosan sam na svoje Ariljce jer je opština Arilje po bogatstvu među prvima u Srbiji, a po plodnosti zemljišta i po klimi među poslednjim - ispričao je Dobrilo Nenadić u jednom razgovoru za "Novosti".

- U razgovoru sa Ariljcima povodom inicijative da Dobrilo Nenadić tamo dobije spomenik, stekao sam utisak da ne postoji razlog da građani i opštinske vlasti ne podrže važnost ovog predloga - kaže Karavelić. - Rado su prihvatili ideju da se tako nešto realizuje.

Za ovog umetnika nema sumnje da je Nenadić znamenita ličnost Arilja:

- Neću preterati ako naglasim da je jedan od najznačajnijih ljudi u istoriji ovoga mesta - nastavlja sagovornik. - Svojim imenom proslavio je ovo predivno mesto, odnosno dao je Arilju na dar prepoznatljivost na karti Srbije. Ne samo pisanom rečju, već i ljubavlju prema zavičaju. Nikada se nije udaljavao, bar ne za dugo, iz doline Rzava. Baveći se uzgred agronomijom, uspeo je da opeva mitske junake, vremenske nepogode, ali i žitelje Arilja.

Među ključnim razlozima za negovanje sećanja na Dobrila Nenadića i podizanjem spomenika, sagovornik navodi i taj što je u našoj književnosti afirmisao srpski srednjovekovni jezik.

FIGURA U PRIRODNOJ VELIČINI

KAO neko ko je bio veoma blizak sa piscem, ali i kao umetnik koji se izražava stvarajući figure u prostoru, Velimir Karavelić ima potrebu i da nagovesti koncepciju budućeg spomenika: - Figuru prirodne veličine, bez pretenzije, treba postaviti tako da stoji kao integralni deo centralne pešačke zone - predlaže naš sagovornik.

- Nije se autor mnogih knjiga preterano brinuo o vlastitoj slavi, jer je ona pohodila njega, nezavisno od toga što je živeo izvan prestonice - naglašava Karavelić. - Iz Arilja je svoju literaturu nametnuo kao iskrenu i autentičnu vrednost. S druge strane, svojim stručnim odnosom prema agronomiji, unapredio je ovaj kraj sadnjom maline. Arilje je nadaleko poznato upravo zbog značajnog razvoja ove kulture, kojom je čitav region unapređen.

I predsednik opštine Miloš Nedeljković svedoči, za "Novosti", o njegovom velikom značaju za Arilje.

- I kao autor velikog broja romana koje je ovde napisao, ali i zbog zasluga koje ima za razvoj malinarstva, Dobrilo Nenadić bio je zaslužni građanin Arilja. Zbog toga podržavamo svaku akciju koja čuva uspomenu na njega - kazao je Nedeljković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

FCKU

12.07.2020. 17:46

Споменик би могао да има и стабљику малине како се увија поред једне његове ноге и коју додирује руком. Друга рука држи књигу.

Eto

14.07.2020. 14:37

Fantasticna inicijativa. Predivan pisac. Pre mnogo godina sam citala njegove romane i pitala se odakle takvo bogatstvo jezika. Napokon sam saznala da je bio inzenjer vocarstva i sve se razjasnilo, jer covek koji hoda po zemlji, okruzen prirodom, nikako ne moze da bude bezlican i dosadan.