Izdavači traže olakšice: Poziv za prijavljivanje za tradicionalni beogradski Sajam knjiga

M. N. M.

16. 06. 2020. u 09:52

NA POZIV da se prijave za Sajam knjiga planiran u uobičajenom terminu, krajem oktobra, uz uslove kakvi su bili prošle godine, samostalni i izdavači okupljeni u udruženjima odgovorili su pismom upućenim Odboru za organizaciju Beogradskog sajma knjiga, Beogradskom sajmu, Skupštini grada Beograda, Ministarstvu kulture i informisanja RS i Vladi Republike Srbije.

Издавачи траже олакшице: Позив за пријављивање за традиционални београдски Сајам књига

Foto: Novosti arhiva

U pismu sa potpisima predstavnika samostalnih izdavača Žarka Čigoje ("Čigoja štampa"), predsednika Udruženja profesionalnih izdavača Srbije Zorana Hamovića ("Klio") i predsednika Udruženja izdavača i knjižara Srbije Dejana Papića ("Laguna") zatražen je sastanak pre nego što istekne rok za prijave za predstojeći Sajam, do 19. juna - "kako bi pravovremeno i pravično rešili novonastale probleme".

Izdavači, iako spremni da pohvale i podrže pravovremeno preduzete mere za realizaciju najvećeg sajma knjiga u zemlji i regionu, složno ističu da je za njih neprihvatljivo i nerazumljivo očekivati da se manifestacija može održati pod uslovima istovetnim prošlogodišnjim - kada realna situacija ni na koji način ne odgovara tadašnjoj.

Pozvane izlagače, pre svega, buni činjenica da Odbor Sajma knjiga i Beogradski sajam u pozivu nisu izrazili spremnost da bitno umanje cene izlagačkog prostora, kao i ulaznica za publiku. Izdavači stoga traže da se, s obzirom na posledice pandemijske krize po njihovo poslovanje i očekivanu bitno slabiju posetu, cena zakupa prepolovi u odnosu na prošlu godinu, kao i cene ulaznica, dok bi školarci i penzioneri imali pravo na besplatnu posetu Sajmu.

Izdavači su izneli i zahtev da po jedan predstavnik oba udruženja (UIKS i UPIS), kao i jedan predstavnik samostalnih izdavača, uđu u Odbor za organizaciju Beogradskog sajma knjiga, a predsednik tog tela Dušan Kovačević izjavio je da protiv tog zahteva nema ništa.

Kovačević je dodao i da se, iako su i drugi zahtevi izdavača možda opravdani, postavlja pitanje može li Sajma knjiga pod predloženim uslovima uopšte biti. On je dodao i da su priče o uslovima izlaganja i ceni ulaznica preuranjene, jer niko još ne može biti siguran ni da će Sajam biti održan.

OČEKIVAN PAD POSETE

IZDAVAČI podsećaju da tokom vanrednog stanja većina njih nije radila i da je produkcija od početka godine manja, a da se za Sajam knjiga pripremaju "svesni da će epidemiološke mere za izlagače i publiku biti više nego obavezne", te da očekuju značajan pad posete ne samo zbog preporučenih mera, već i iz razloga poput straha od zaraze, pada zarada kod većine stanovništva, drugačijeg reda prioriteta u trošenju novca...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!