PREĆUTANI ZLOČIN: Izložba u Narodnom muzeju u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

21. 06. 2024. u 14:30

Izložba pod nazivom „Prećutani zločin: Zverstva albanskih kvislinga nad Srbima i Jevrejima na Kosovu i Metohiji u Drugom svetskom ratu“ dr Nenada Antonijevića, muzjeskog savetnika Muzjea žrtava genocida u Beogradu, u Narodnom muzeju u Kraljevu biđe otvorena u petak, 28. juna, sa početkom u 18 sati.

ПРЕЋУТАНИ ЗЛОЧИН: Изложба у Народном музеју у Краљеву

Narodni muzej Kraljevo

Cilj izložbe je da objektivno prikaže stradanja civilnog srpskog i jevrejskog stanovništva na području Kosova i Metohije u periodu italijanske i nemačke okupacije (april 1941.–novembar 1944.) u kontekstu ratnog stanja i drugih dešavanja u Drugom svetskom ratu. Kako se navodi u najavi, poštujući istorijski utvrđene činjenice o Drugom svetskom ratu u okupiranoj Jugoslaviji, naročito u oblasti KiM, autor se trudio da objektivno i sa empatijom predstavi stradanje Srba i Jevreja u kontekstu ratnih zbivanja.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i Fondacija Muzeja žrtava genocida, a podržali Muzej Jugoslavije, Vojni muzej, Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ i Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Jedinstveni Egipatski Maldivi - Nikada povoljnije!