PROGRAM "BOOKING BALKAN": Rajko Grlić i Stefan Arsenijević u KC Grad

V. C. S.

18. 04. 2024. u 14:16

U OKVIRU programa Booking Balkan, u utorak, 23. aprila, u 18 sati, u Kulturnom centru Grad, u Beogradu, gostovaće Rajko Grlić, jedan od najpopularnijih filmskih reditelja u bivšoj Jugoslaviji, a razgovor će moderirati reditelj Stefan Arsenijević.

ПРОГРАМ BOOKING BALKAN: Рајко Грлић и Стефан Арсенијевић у КЦ Град

Foto P. Mitić

Grlić je poznat kao režiser i scenarista dugometražnih filmova: "Svemu dođe kraj", "Ustav Republike Hrvatske", "Neka ostane među nama", "Karaula", "Josephine", "Novo novo vrijeme" (dokumentarni - korežiser), "Čaruga", "That Summer of White Roses", "Za sreću je potrebno troje", "U raljama života", "Samo jednom se ljubi", "Bravo, Maestro", "Kud puklo da puklo".

Ovi filmovi prikazivani su na redovnom bioskopskom repertoaru svih pet kontinenata i u takmičarskim programima najvećih svetskih festivala, uključujući Kan, te dobili mnoštvo međunarodnih nagrada. Kao scenarista radio je na pet dugometražnih igranih filmova drugih režisera, kao i na televizijskoj seriji Srđana Karanovića "Grlom u jagode". Bio je i producent pet dugometražnih filmova. Uz to je napisao i režirao šesnaest kratkometražnih filmova, te četrnaest dokumentarnih za televiziju. Napisao je, režirao i producirao interaktivnu filmsku školu How to Make Your Movie; An Interactive Film School koja je 1998. u Njujorku proglašena za najbolju svetsku multimediju.

Dobitnik je mnogih nagrada i autor je knjige "Neispričane priče", objavljene u Hrvatskoj, Srbiji, Severnoj Makedoniji, Americi, Engleskoj, Sloveniji i Češkoj.

Reditelj Stefan Arsenijević je predavač na master studijama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Za kratki film "(A)torzija" osvojio je više od 30 međunarodnih i domaćih priznanja, uključujući Zlatnog medveda u Berlinu, nagradu Evropske filmske akademije i nominaciju za Oskara. Kratki film "Jednog popodneva, iznenada" u okviru međunarodnog omnibusa "Izgubljeno-nađeno", otvorio je program Forum na Berlinalu 2005. Njegov prvi celovečernji film "Ljubav i drugi zločini" osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada i u Rumuniji je adaptiran u pozorišnu predstavu, u režiji Teodora Kristiana Popeskua.

Foto Tanjug

Stefan Arsenijević

Arsenijevićev drugi celovečernji film "Strahinja Banović"učestvovao je na više od 50 međunarodnih filmskih festivala i osvojio preko 30 nagrada. Arsenijević je osnivač i programski direktor regionalnog profesionalnog trening programa Gete Instituta za mlade reditelje - FIRST FILMS FIRST.

Priredio je knjigu razgovora sa Srđanom Karanovićem "Malo iznad tla", a sa Majom Medić je priredio monografiju "Grlom u jagode - 40 godina TV serije".

Booking Balkan program se inače bavi predstavljanjem autora i autorki Balkana i njihovim povezivanjem i podržan je od Evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI (Berlin). Autorka projekta i urednica programa je Jelena Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)