"KAPOR" ĐORĐU MATIĆU: Proglašen dobitnik prestižne književne nagrade

Marina Mirković

04. 04. 2024. u 15:16

DOBITNIK ovogodišnje nagrade "Momo Kapor" za književnost je Đorđe Matić za roman "Niotkuda s ljubavlju", a odluku o tome da ovaj pesnik, esejista i romanopisac postane sedmi nosilac ovog izuzetnog priznanja jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Muharem Bazdulj, književnik (predsednik), Radmila Stanković, novinarka i Vule Žurić, književnik.

КАПОР ЂОРЂУ МАТИЋУ: Проглашен добитник престижне књижевне награде

Jovica Drobnjak

Premda primećuje da prosečan čitalac ne bi našao sličnosti u Kaporovim i Matićevim delima, žiri u obrazloženju navodi da je, mnogo pre nego što je roman "Niotkuda s ljubavlju" razmatran u kontekstu književne nagrade "Momo Kapor", o njemu, između ostalog, zapisano: "Mnogo je u knjizi instanci dirljive nenametljive erudicije, koja pokriva jako veliku simboličku teritoriju: od Krleže i Crnjanskog do Mome Kapora i Marine Tucaković".

Uz konstataciju da su zapravo i Kapor i Matić pre svega duboko odani svojoj kulturi, navodi se i to da se ona preklapa i kroz visoku kulturu i kroz ono što bismo mogli nazvati kulturom svakodnevnog života.

- Matić je veliki deo života proveo u egzilu, Kapor je bio svetski putnik. Nisu, dakle, bili, da se poslužimo tim Kaporovim naslovom "provincijalci", ali nisu bili ni naličje istog novčića: naivni adoratori svega tuđeg i dalekog - rečeno je u obrazloženju. - Za razliku od mnogih ovdašnjih pisaca svoje generacije, Kapor nije patio za takozvanom globalnom slavom. Mada mu je hvalospeve pevao jedan Klaudio Magris, njemu su važniji bili njegovi čitaoci, obični i naški: od prodavačice sa Kalenića koja ga čita nedeljom u "Politici" do onog gastosa sa bauštele koji se u zavičaj prvi put vraća avionom, pa čita Mominu priču u "Jatovoj reviji". Vrlo slično osećanje sveta slika Matić u svojoj pesmi o Galileu Galileju i njegovim Firentincima. Na kraju, ali ne i najmanje važno, u nekim srećnijim vremenima, Momo Kapor je bio najprepoznatljivija književna veza Beograda i Zagreba. U vremenima ružnijim, na njegovom tragu je Đorđe Matić, na relaciji Zagreb-Beograd.

Kad bi morao opisati svoj put od prvog susreta s literaturom Mome Kapora do ove nagrade, morao bi, kako kaže za "Novosti" Matić, da napiše još jedan roman - samo o tome.

- Kažu da za pisca biografija nije važna, važno je delo. Ali u ovom slučaju nije sasvim tako. Momo Kapor, odnosno njegova književnost pratili su me, sad mi se čini, oduvek. Od dečačkih dana, od vremena nevinosti i nepomućenih radosti mirnog doba, preko onog strašnog vremena kasnije, u emigraciji i nad činjenicom gubitka doma 9 domovine. Pa opet onda u doba kad je čovek počeo ponovo nalaziti sebe. I najvažnije, o tome svemu pisati. O sebi i o prošlosti, zajedničkoj i ličnoj. Kad bolje razmislim ne pamtim vreme kad Kaporove priče nisu bile moji "saputnici", kako bi jednim naslovom rekao Arsen Dedić. U romanu za koji sam evo stekao čast da mi se dodeli ova nagrada na mnogo je mesta sakrivena posveta Momi Kaporu. Nije to sve onda samo tako, ni naše saputništvo, ni ovaj roman, ni ova nagrada. Sve to ima višeg smisla. Nemam sumnje u to.

Školice

NAGRADA "Momo Kapor", koja se sastoji od srebrne plakete sa motivom školice i novčanog iznosa, biće Đorđu Matiću uručena - tradicionalno, 8. aprila, u podne, u Svečanoj sali Skupštine grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu