CRTEŽI NA PORCELANU: Radovi Jasmine Pejčić na postavci u beogradskoj galeriji "Haos"

M.A.K.

29. 02. 2024. u 10:50

SPECIJALIZOVANA za crtež, beogradska galerija "Haos", prvi put će predstaviti crteže na porcelanu, na izložbi vušestruko nagrađivane umetnice Jasmine Pejčić, koju će u utorak, 5. marta u 20 časova, otvoriti profesor Ljubica Jocić Knežević.

ЦРТЕЖИ НА ПОРЦЕЛАНУ: Радови Јасмине Пејчић на поставци у београдској галерији Хаос

Foto Galerija Haos

Autorka je prema rečima istoričarke umetnosti Borke Božović, osnivača "Haosa", proučavala liniju i prostor, odnosno tačke u kojima crtež prelazi u trodimenzionalnu formu. Izložbenu celinu tako čini više grupa skulptorskih i reljefnih radova u porcelanu.

U tekstu koji prati izložbu, naslovljenom "Iza vidljivog", vajarka Gordana Kaljalović Odanović ističe kako Pejčićeva, "kontekstualizovanjem sadržaja potrošačke kulture, aktuelne od vremena Vorhola i pop arta,preko predmeta preuzetih iz širokog spektra ponude i potrošnje - papirne kese,sprejevi, različita pakovanja, banalnost običnog i svakodnevnog izdiže na nivoestetskog":

- Beleženjem svakodnevnog nestajanja poznatih urbanih vizura,Jasmina Pejčić ukazuje i upozorava na brisanje memorije, poništavanjem vrednosnih odrednica ugrađenih u istorijsko nasleđe.Na taj način preko materijalnih stanja izražava nematerijalne vrednosti.

Foto Galerija Haos

 

Docent je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna na predmetu Keramički dizajn, Jasmina Pejčić (1990) je i član Internacionalne akademije keramike u Ženevi. Učestvovala je na petnaest samostalnih i više od 200 grupnih izložbi i umetničkih kolonija u zemlji i inostranstvu (Japan, Tajvan, Kina, Portugalija, Španija, Francuska, Nemačka, Italija, Irska, USA, Slovenija, Rumunija, Finska, Litvanija, Letonija).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)