MILOŠU BIKOVIĆU NAGRADA " TATJANA LUKJANOVA": Beogradsko dramsko proslavilo 77.rođendan dodelom godišnjih priznanja

V.STRUGAR

20. 02. 2024. u 16:27

DAN Beogradskog dramskog i 77.rođendan proslavljen je danas u teatru na Crvenom krstu dodelom godišnjih priznanja i podsećanjem na sve umetnike koji su stvarali istoriju pozorišta proteklih decenija, postavljajući temelje za savremene generacije, ali i one koje će tek doći.

МИЛОШУ БИКОВИЋУ НАГРАДА  ТАТЈАНА ЛУКЈАНОВА: Београдско драмско прославило 77.рођендан доделом годишњих признања

foto Z.Jovanović

Tako, nagrada za višegodišnji doprinos nosi ime Tatjane Lukjanove,jedne od legendarnih glumica kuće,a ove godine pripala je Milošu Bikoviću.

- Ako se čovek sastoji od duha i tela, onda pozorište koje podražava život i služi čoveku, takođe bi trebalo da se sastoji iz duha i tela. Ako je duh smisao, ono što tražimo i za čim tragamo, onda je ovo pozorište tačka susreta duha i tela. Veoma se radujem današnjem danu, jer sam prve korake napravio u ovom pozorištu, igrajući sa sa velikim Draganom Nikolićem na sceni. Imao sam,doduše, samo jednu repliku.Tada za više nisam ni bio -rekao je Miloš Biković i dodao: - Posmatram ovo pozorište od svoje četrnaeste godine, sada imam trideset šest. Radujem se što dobija na snazi,sjaju, zdravlju. Što je zaposlilo mnogo mladih ljudi i dovelo mnogo talentovanih kolega iz regiona. BDP postaje mesto susreta, mesto gde se duh i telo u stvaralačkom zagrljaju trijumfuju. Hvala svima koji su nam pomogli da teatar stavimo u prvi plan u ovom vremenu besmisla, kada se umetnost bori za svoje mesto i pažnju koja mu pripada.

foto Z.Jovanović

Tekst potpisa

Specijalna nagrada za partnersku igru dodeljena je Ivi Ilinčić i Svetozaru Cvetkoviću u "(Pra)faustu", priznanje za umetničko ostvarenje rediteljki predstave "Tiho tiše" Ani Janković, Žiga Divjak dobio je nagradu za autorski projekat "Budućnost", dok je glumac Ozren Grabarić briljirao u dve uloge -Mefista u "(Pra)Faustu" i naslovne u "Švejku".

- Na današnji dan sećamo se svih kojih više nema a stvarali su BDP, kao i dragog Jagoša Markovića čiji smo kutak napravili na mestu gde je obično ostavljao svoj bicikl, uz dve fotografije iz njegovih predstava - "Sumrak bogova" i "Divlje meso". I njegov citat da je "pozorište prečica do ljudskih duša". Postavili smo bicikl u ambijentu njegovih omiljenih elemenata, a to su praktikabl i reflektor... - s puno emocija obratio se gostima Jug Radivojević, direktor BDP. - Večeras ćemo se setiti i postradale dece iz "Ribnikara" i njihovog čuvara Dragana, jer smo premijeru "Gidionovog čvora" posvetili njima. Da podsetim, prošle godine smo odigrali više od 330 predstava u kući, preko 50 na gostovanju. Želimo da BDP, kao najstarije gradsko pozorište, osnovano 12. avgusta 1947.godine,bude pravi reprezent ovog grada i zemlje. Zato moramo dizati lestvicu svake godine i ići u korak sa najboljima. Verujem da to i radimo.

Priznanja saradnicima

GODIŠNjE priznanje za saradnika godine pripalo je fotografu Dragani Udovičić.Nagrada za radni doprinos Dragani Ivković za održavanje kostima, kao i sektoru šminke (Marija Milovanović,Natalija Pantić i Marija Smiljković),šefu rekvizite Goranu Miloševiću i majstoru scene Goranu Popoviću. Takođe,organizatorima u umetničkom sektoru Biljani Radić, Ivani Šelentić, Bijani Mišić Drnda,Minji Savović i producentu Milošu Vidoviću.

Kolegama - srećno

GLUMAC Miloš Biković poželeo je sreću i svim kolegama iz treće sezone serije HBO "Beli lotos" u kojoj je trebalo da igra, ali mu je angažman otkazan iz političkih razloga. Kako su ga obavestili iz produkcije HBO honorar će mu, ipak, biti isplaćen, a on je izjavio da će ga dati u humanitarne svrhe. Na pitanje "Novosti" kome će konkretno novac pokloniti, odgovorio je:

- Još ne znam, odlučiću kad honorar dobijem i o tome ću obavestiti javnost - kratko je prokomentarisao popularni glumac, koji je već danas na putu u Rusiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)