DVA LICA CIVILIZACIJE: Bazdulj o knjigama koje mogu da nam promene život (VIDEO)

J. S.

22. 01. 2024. u 20:34

NOVI ciklus predavanja književnika Muharema Bazdulja nosi naslov „Knjige koje vam mogu promeniti život", a otvara ga priča o „Srcu tame" – kratkom romanu Džozefa Konrada, koji je prvi put objavljen kao feljton 1899, a u formi knjige 1902. godine.

ДВА ЛИЦА ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ: Баздуљ о књигама које могу да нам промене живот (ВИДЕО)

KCNS

Ovim ciklusom Bazdulj će pokušati da revalorizuje neke važne knjige iz istorije književnosti, uglavnom se osvrćući na dela koja nisu široko popularna.

Konrad je „Srce tame" napisao posle  osam godina provedenih u Belgijskom Kongu, i u njega utkao složena razmišljanja o modernosti, imperijalizmu, licemerju i zaslugama Zapada, kao i dvostrukom licu „civilizacije".

Za ovaj klasik svetske književnosti u britanskom listu „Gardijan" objavljena je sledeća preporuka: „Konradov roman nas i dalje tera da se pitamo da li je to reska kritika kolonijalizma ili oružje za rasizam. U svakom slučaju, mora se pročitati."

Čuveni književni kritičar Harold Blum zapisao je da je ovaj roman najviše proučavan i analiziran na američkim univerzitetima i u školama zbog Konradove „jedinstvene sklonosti ka dvosmislenosti".

Predavanje Muharema Bazdulja „Srce tame" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja