FESTIVAL "KUSTENDORF": Stiže reditelj "Gomore" Mateo Garone (FOTO/VIDEO)

Dušan Cakić

16. 01. 2024. u 14:40

MEĐUNARODNI filmski festival "Kustendorf" u 17. izdanju će biti održan od 23. do 27. januara u Drvengradu, a svetski reditelj Mateo Garone će biti glavni gost i primiti nagradu "Drvo života", najavio je danas Emir Kusturica u pres-sali Vlade Srbije u Beogradu.

ФЕСТИВАЛ КУСТЕНДОРФ: Стиже редитељ Гоморе Матео Гароне (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Dragan Milovanović

U takmičarskom programu 17. Kustendorfa naći će se 17 filmova. Za predstojeći Kustendorf prijavljeno je ukupno 536 kratkometražnih filmova. Odabrani filmovi ističu se autentičnošću autorskog pogleda na svet, a istovremeno dobro predstavljaju raznovrsnost pristupa među prijavljenim filmovima.

Foto: Dragan Milovanović

Emir je naveo da ove godine neće biti muzičkog dela programa zbog restrikcija, ali da će ga sledeće godine preformulisati.

- Filmovi se prave iz egzistencijalnog razloga, a ne da bi predstavljali reditelja ili glumce. Propaganda i autocenzura su se udružile i važni su samo projekti. Gradili smo da bismo održavali festivale i da se borimo protiv prostaštva koje dolazi sa TV kanala - rekao je Kusturica.

Foto: Dragan Milovanović

Ministarka kulture Maja Gojković ocenila je da je "Kustendorf" postao jedan od najvažnijih regionalnih filmskih festivala.

- Otkrivanje mladih autora je specifično za ovaj festival. Biće prikazan i jedan srpski film i to nam je najbolji dokaz da kada država ulaže u kinematografiju, to se i isplati. Borićemo se da festival opstane i da dogodine proslavi svoj osamnaesti rođendan - rekla je Gojkovićeva.

Foto: Dragan Milovanović

Kusturica je istakao da je glavni gost festivala proslavljeni filmski autor Mateo Garone, reditelj ostvarenja "Gomora" (2008), "Pinokio" (2019), "Dogman" (2018), "Rijaliti" (2012), a na "Kustendorf" stiže sa svojim novim filmom "Ja, kapetan" (2023), sa kojim je osvojio nagradu Srebrni lav za najbolju režiju na festivalu u Veneciji.

Detaljnije pogledajte u videu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024