UMETNOST UVEK BILA IMPERATIV: Izložba povodom sedam decenija rada Galerije Doma Vojske Srbije

M.Kralj

21. 12. 2023. u 18:38

ZA svaku godinu svog postojanja, na izložbi svečano otvorenoj povodom sedam decenija rada, Galerija Doma Vojske Srbije izložila je po jedno remek-delo iz svoje bogate kolekcije

УМЕТНОСТ УВЕК БИЛА ИМПЕРАТИВ: Изложба поводом седам деценија рада  Галерије Дома Војске Србије

Nandor Glid, Plamen revolucije,Foto prmo

Od te davne 1953, Galerija koju je osnovao naš čuveni grafičar i slikar Branko Šotra, kao prvi posleratni rukovodilac Doma Jugoslovenske armije, do sada je organizovala više od 2.000 izložbi. Među njima je bilo gostujućih, kao i onih iz sopstvene zbirke, nastalih u saradnji sa istaknutim umetnicima, ali i ustanovama i institucijama kulture u zemlji i inostranstvu. Paralelno je stvarana i sopstvena kolekcija, sa četiri zasebne zbike: slika, radova na papiru, skulptura i dela primenjene umetnosti.

Tako Umetnička zbirka Galerija Doma Vojske Srbije sada broji blizu 1.500 ostvarenja nacionalnog likovnog stvaralaštva. I to 543 slike, 538 radova na papiru, 202 skulpture i 71 predmet primenjene umetnosti. Mnoga od dela procenjena su kao kulturno dobro (odnosno, ona nastala pre 1950. godine, dok je u toku rad na proglašenju za kulturna dobra radova iz druge polovine 20. veka i kasnije). Galerija Doma Vojske Srbije brine o ostvarnjima Vlaha Bukovca, Save Šumanovića, Petra Lubarde, Milana Konjovića, Peđe Milosavljevića, Marka Čelebonovića, Jovana Bijelića, Đorđa Andrejevića Kuna, Danice Antić, Miće Popovića, Voja Stanića, Nandora Glida, kao i mnogih drugih umetnika koji su ostavili bitan trag u jugoslovenskom i srpskom slikarstvu.

Lubarda u Ratničkom domu

ZDANjE Doma Vojske Srbije, u međuratnom periodu poznato kao Ratnički dom, podignuto je između 1929. i 1932, prema projektu u duhu moderne arhitekture, čiji su autori Živko Piperski i Jovan Jovanović, a ličnim prilozima gradnju je finasiralo Udruženja rezervnih oficira i ratnika pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra Karađorđevića. I upravo je tu, u maju 1933, jednu od svojih prvih izložbi u Beogradu imao Petar Lubarda, i to u prostorijama Francuskog kluba, koji je bio pod krovom Ratničkog doma. Izlagao je pejzaže i predele iz rodnog kraja, a kako navodi Jelena Knežević, postoje indicije da je slika koja se čuva u Umetničkoj zbirci Galerije Doma Vojske - "Selo Ljubotinj" upravo sa te postavke.

- U dugom vremenu postojanja Galerija Doma Vojske Srbije prolazila je kroz različite promene, od naziva, preko strukturnih do ideoloških promena, ali je svakako u svim periodima umetnost bila imperativ - ističe viši kustos Jelena Knežević, načelnica galerije, autor izložbe, koja je napisala i opsežan katalog u čast jubileja. - Pod svojim okriljem okupljala je najznačajnije umetnike koji su stvarali u prošlom veku - i mnoge druge... Sve ono što se u prethodnim decenijama iznedrilo pod krovom ove ustanove postalo je trajna kulturna baština, bitna za razumevanje i proučavanje jugoslovenske istorije umetnosti 20. veka.

Zbirka jedinstvena na našim prostorima, dopunjavana je, prema rečima Kneževićeve, i radovima iz otkupa:

- Cilj nam je da u budućnosti ponovo zažive otkupi umetničkih dela kako bi se fond proširio značajnim delima iz istorije umetnosti i da se oformi poseban prostor za stalnu izložbenu postavku Galerije Doma Vojske Srbije, te da se formalno reguliše status Galerije kao ustanove zaštite - smatra kustoskinja, koja je i mišljenja da je najznačajniji zadatak u ovom trenutku da dela koja baštini Umetnička zbirka budu vidljiva i dostupna javnosti kroz digitalizaciju, publikovanje i izlaganje, kako u sopstvenom prostoru, tako i u muzejima i galerijama kod nas i u svetu.

Gostovanje Munkovih grafika

NAJVEĆA međunarodna izložba u ovoj galeriji održana je 1970. godine i ugostila je dela najvećeg norveškog umetnika Edvarda Munka. Reč je o kolekciji grafika, koja je stigla u Jugoslaviju zahvaljujući Branku Rudolfu, direktoru Umetničke galerije u Mariboru. Prema navodima Kneževićeve u katalogu, tadašnji norveški ambasador se na otvaranju zahvalio Munkovom muzeju iz Osla, i podsetio da se zahvaljujući izloženim delima, najbolje mogu shvatiti umetnikove reči: "Želim prikazati ljude koji dišu, osećaju, vole i pate."

Povodom 70 godina Galerije DVS "Pošta Srbije" štampala je posebnu marku, koju je sinoć Adam Sofronijević uručio načelniku Uprave za odnose sa javnošću, brigadnom generalu dr Mihailu Zogoviću, direktor Medija centra "Odbrana" pukovnik Biljana Pašić dodelila je zahvalnice najbližim saradnicima Galerije. Pored Jelene Knežević, na svečanom otvaranju govorili su dekan Fakulteta primenjenih umetnosti, profesor Goran Čpajak i državni sekretar Minostarstva odbrane Nemanja Starović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini