"MILOŠ ĐURIĆ" ZA PREVOD STIHOVA OUŠNA VUONGA: Nagrada za prepev poezije dodeljena Nikoli Matiću

V.C.S.

08. 12. 2023. u 16:10

PREVODILAC Nikola Matić je za prevod zbirke poezije "Noćno nebo sa izlaznim ranama" Oušna Vuonga dobio nagradu "Miloš N. Đurić" Udruženja književnih prevodilaca Srbije u kategoriji najboljeg prevoda poezije u 2023.

МИЛОШ ЂУРИЋ ЗА ПРЕВОД СТИХОВА ОУШНА ВУОНГА: Награда за препев поезије додељена Николи Матићу

Kontrast izdavaštvo

Kontrast izdavaštvo izdalo je nagrađeni prevod u jesen 2023, posle velikog uspeha romana "Na zemlji smo nakratko predivni", takođe u Matićevom prevodu.

Žiri je radio u sastavu: Mila Gavrilović, Vesna Stamenković, Marko Čudić (predsednik), Vladimir D. Janković i Novica Antić.

"Noćno nebo sa izlaznim ranama" je prva zbirka poezije Oušna Vuonga, koji je 2016. godine za nju nagrađen čuvanom Vajting nagradom. Ona se dodeljuje mladim autorima koji su svojim ranim stvaralačkim dometima pokazali potencijal za stvaranje velikih književnih dela. U obrazloženju prestižne nagrade, zbirka je ocenjena kao "zapanjujući uvod u mladog pesnika koji piše sa sigurnošću i ranjivošću. Visceralne, nežne i lirske, brze i okretne, ove pesme se nepokolebljivo suočavaju sa nasleđem nasilja i kulturne izmeštenosti, zadržavajući pritom poziciju zadivljenosti pred svetom".

Nikola Matić je rođen 1987. godine u Šapcu. Studirao je klasičine nauke i anglistiku. Više od deset godina bavi se prevođenjem, po sopstvenim rečima, "često knjiga o histerično usamljenim ljudima". Za Kontrast izdavaštvo preveo je romane Dženifer Igan "Napuštajući Menhetn Bič" i "Kuća od slatkiša", "Kada telo kaže ne" Gabora Matea, četiri knjige "Odiseje" Artura Klarka, Agatu Kristi...

Stihovi iz pesme Prag (Trashold) u prevodu Nikole Matića

U telu, gde sve ima cenu, 

ja sam bio prosjak. Na kolenima,

gledao sam, kroz ključaonicu, ne 

čoveka kako se tušira, već kišu

kako pada kroz njega: žice od gitare koje pucaju 

preko njegovih globusnih ramena. 

On je pevao, zato se 

ja toga sećam. Njegov glas - 

ispunio me je do srži, 

kao skelet. Čak je i moje ime

kleknulo u meni, moleći 

da bude pošteđeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)