POČINJE FESTIVAL "BEZ PREVODA": Milenina "Deca" pred Užičanima

Никола Јанковић
Nikola Janković

01. 11. 2023. u 09:31

Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ počinje večeras izvođenjem predstave „Deca“ Narodnog pozorišta iz Beograda. U narednim danima Užice će biti epicentar teatarskog života u regionu, a u konkurenciji za prestižne „Ardalione“ našlo se još šest ostvarenja iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ БЕЗ ПРЕВОДА: Миленина Деца пред Ужичанима

N. Janković

 Beogradska „Deca“ izazvala su veliku pažnju užičke publike, reč je o „operi u 17 pesama“, na muziku Irene Popović nastalih po nagrađivanom romanu istoimenom romanu Milene Marković.

U konkurenciji za nagrade su još ostvarenja “Car Edip”, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, “Naš razred”, Gradskog dramskog kazališta Zagreb, “Ivanov”, Narodnog pozorišta Sarajevo, “Očevi i oci”, Narodnog pozorišta Beograd, “Nesporazum”, Crnogorskog narodnog pozorišta Podgorica i “Otac”, Ateljea 212.

- Sve ove predstave na neki način bave se odnosom dece i očeva, što je dovelo do odabira teme festivala i ovogodišnjeg slogana „Šta misliš o svom ocu?“ Mislim da slogan ovog festivala mogao je da bude i drugačiji, u smislu, šta misliš o svojoj porodici ili šta misliš ko si, u trenutku kada Srbija svaki dan mora da dokazuje sebe bez potrebe, jer ima dužu istoriju od svih kojima treba nešto da dokazuje. Opredelio sam se za ovaj pre svega apelujući na mlade ljude da znaju i ko su i odakle polaze, da imaju iza čega da stanu i sa velikim zadovoljstvom i ponosom da brane svoje lično. Nemamo razloga da se stidimo ničega za šta nas često optuže a ne postoje nikakve istorijske osnove za to. Ovaj festival je na neki način svedočanstvo o tome, o potrebi suživota, suzajedništva i težnje ka većem standardu i korišćenju većeg dobra celog ovog sveta – naglasio je Zoran Stamatović, selektor užičkog festivala.

N. Janković

 

Koja su pozorišna ostvarenja najbolja, odlučivaće žiri kojim će predsedavati Miodrag Tabački, a ostali članovi biće Urša Raukar, Milan Nešković, Almir Imširević i Miloš Latinović. Festival će pratiti bogat propratni program. Pozorišna smotra biće otvorena izložbom fotografija Radovana Baje Vujovića.

"Večernje novosti" od osnivanja festivala medijski pokrovitelj regionalnog festivala, nagradiće najbolju predstavu u celini. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)