OMAŽ MIKINOM RASKOŠNOM TALENTU: U Herceg Novom počela Manifestacija „Antićevi dani“

J. S.

03. 10. 2023. u 20:11

KULTURNI centar Novog Sada već 16 godina organizuje manifestaciju „Antićevi dani“ koja je od izuzetnog značaja za grad Novi Sad, a na osnovu saradnje koju su osmislili direktor Kulturnih centara Novog Sada i Herceg Novog - Bojan Panaotović i Tatjana Anteljević - ovaj jedinstveni događaj kulture, sinoć je u hercegnovljanskoj kući Ive Andrića otvorena izložba „Garavi sokak“.

ОМАЖ МИКИНОМ РАСКОШНОМ ТАЛЕНТУ: У Херцег Новом почела Манифестација „Антићеви дани“

KCNS

Prikazani su plakati sa  izborom pesama iz Antićeve  zbirke „Garavi sokak“uz objašnjenja i analizu pesama. Autori izložbe: Jelena Dragović i Aleksandar Ružičić. Goste su pozdravili Mirsad Avdić i Dušan Stojanović,autor i reditelj filma.

 U nastavku večeri prikazan je poetsko-dokumentarni film „Bluz garavih sokaka“ koji na jedinstven način prikazuje bogatstvo romske kulture, njihov senzibilitet, običaje, emocije, odnos prema prirodi i životu, zahvaljujući Antićevoj poetici i načinu na koji ih je predstavio u svojim stihovima  zbirke  „Garavi sokak“.

Film je omaž raskošnom talentu Miroslava Antića i doprinosi boljem razumevanju Roma, približavanju njihovog načina života i odnosa prema životu široj zajednici i većoj vidljivosti njihove kulture i tradicije.Scenario i režija: Dušan Stojanović,a prodecent je Sunčica Marković.

Večeras, drugog dana manifestacije, književno veče priredio je pesnik Blagoje Baković,ovogodišnji laureat nagrade „Miroslav Antić.“ Baković je rođen 1957. godine u Bojištima kod Bijelog Polja, u Crnoj Gori. Osnovnu školu pohađao je na Slijepču Mostu i u Ravnoj Rijeci, gimnaziju u Bijelom Polju, a studije književnosti na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Spada među najnagrađivanije srpske pesnike. Živi u Vrbasu.Za knjigu pesama „Nije to moja voda“ dobio je Nagradu „Miroslav Antić.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)