NA SCENI - SMAK SVETA: U Beogradskom dramskom premijera predstave prema romanu "1984" DŽordža Orvela

M.A.K.

13. 09. 2023. u 18:21

RAT je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je snaga.

НА СЦЕНИ - СМАК СВЕТА: У Београдском драмском премијера представе према роману 1984 Џорџа Орвела

Foto Fabian Stanski

Ovaj citat Džordža Orvela, izveden je kao svojevrstan moto, za predstavu, koja će se prema njegovom slavnom romanu "1984", a u režiji Alie Luke (Španjolke koja živi i radi u Berlinu) biti premijreno izvedene u petak na velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta.

U autorskoj ekipi predstave su i Kristof Rufer (scenograf), Elen Hofman (kostiomograf), Andrea Gabriel (video), dok su ugoge poverene Ljubinki Klarić, Nataši Marković, Paulini Manov, Nadi Macanković, Pavlu Pekiću, Ljubomiru Bulajiću, Mikiju Damjanoviću, Ivanu Zablaćanskom, Stefanu Radonjić i Amaru Ćorović. Kao specijalni gost najavljena je Branka Katić.

- Nismo ni najmanje odustali od romana, a dramatizacija ima elemente trilera, kao što napetost postoji i u samoj Orvelovoj knjizi, i to sa elementima melodrame, između likova Julije i Vinstona, a zapravo dešava se smak sveta - objašnjava, za "Večernje novosti", glumica Ljubinka Klarić. - Reč je o distopiji koja je mračna i vrlo zabrinjavajuća. Tako da Orvelovom tekstu ništa nismo dodavali, samo smo morali dosta toga da iz romana izostavimo, zbog dramske forme, u kojoj je ostala njegova suština. Biće, ipak, dovoljno jezivo.

Na pitanje koliko negativna utopija koju je pisac izmaštao liči na našu realnost, odnosno, u čemu vidi podudarnost, sagovornica kaže:

- U romanu postoji jedna divna rečenica, koju smo, nažalost, zbog dužine trajanja predstave morali da izostavimo, a ona glasi: "Ne podiže se revolucija da bi se skidala diktatura, već da bi se ona održala". Za mene je to strašno, demotivišuće, nešto što nam oduzima svaku pomisao na pobunu.

Glumica ističe i specifičan pristup koji je rediteljka Alia Luka imala tokom rada:

- Potpuno je bila izostavljena svaka psihologizacija likova. Nije bilo ni trunke od Stanislavskog, što mi je bilo izazovno - zaključuje Ljubinka Klarić, naglašavajući originalnost kojim bi predstava trebalo da ostavi utisak na gledaoce.

Proizvodnja misterija

REDITELjKA Orvelove "1984", se nije pojavila na konferenciji za štampu, koja je održana "s nogu" povom ove premijere u BDP. Kako je objašnjeno, deo njenog koncepta je da koncet ostane misterija, da ga ne otkirva pre premijere. Ako se izuzme ova uvodna napomena, tokom koje su novinari upućeni da "jedan na jedan" uzimaju izjave od prisutnih glumaca, predstavljanje ovog projekta prošlo je kao "glamočko nemo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)