SAMOSTALNA IZLOŽBA TATJANE TRAJKOVIĆ "OBALE": Priroda, iskrena i nenametljiva

M.A.K.

28. 08. 2023. u 15:51

U UMETNIČIKOJ galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu, u sredu, 30.avgusta u 20 časova, biće otvorena izložba digitalne grafike "Obale" Tatjane Trajković.

САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ТАТЈАНЕ ТРАЈКОВИЋ ОБАЛЕ: Природа,  искрена и ненаметљива

Foto promo

Prema rečima ove beogradske umetnice, njena inspirija su: voda, brzina reke, mudrost mora i sigurnost jezera.

-Priroda je uvek moja polazna tačka, ona je sirova, iskrena i nenametljiva - kaže Trajkovićeva. - Verujem u savršenstvo svega što je prirodno. Obale su me privukle svojom raznolikošću, mirom i autentičnošću.

O predstojećoj izložbi, likovni kritičar Maja Živanović, piše:

- Doticanja, susreti i prožimanja vode i zemlje, preneseni su u mikro prostore - kamenja, vode, peska, zemlje, zelenila, nebeskog plavetnila i vegetacije. Grafikama je prethodio studiozan proces kombinovanja različitih likovnih tehnika: monotipije, kolaža, akvarela, suvog pastela i tuša, ponekad objedinjenih i na ručno pravljenim papirima (što je takođe spona sa naturalnim). U ciklusu koji je na granici realnog i apstraktnog i sublimiše životnu radost, crtež je važan element. Kombinujući beline i linije, Tatajana ostvaruje zanimljiva kompoziciona rešenja - naizgled sučeljenih površina, koloritski skladnih a akcentovanih zelenih i žutih tonova. Svaka grafika je istovremeno utočište u kome živi nostalgija Tatjane Trajković za predelima i prizorima (doživljenim i snevanim) ali i savremena interpretacija varijacija na temu pejzaža i neraskidive spone čoveka i prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)