"IKONOSTAS" POBEDIO "PAPIR": Pisac i akademik Goran Petrović dobitnik nagrade Narodne biblioteke Srbije

Marina Mirković

21. 06. 2023. u 19:52

PISAC i akademik Goran Petrović dobitnik je nagrade "Vladan Desnica", za "Ikonostas" ("Laguna") koji je proglašen najboljim romanom objavljenim tokom protekle godine po mišljenju većine pisaca iz devetočlanog žirija.

ИКОНОСТАС ПОБЕДИО ПАПИР: Писац и академик Горан Петровић добитник награде Народне библиотеке Србије

Laguna

Priznanje Narodne biblioteke Srbije, laureatu je danas uručio upravnik ove institucije Vladimir Pištalo, na svečanosti na Kosančićevom vencu, na temeljima zdanja NBS razorenog u bombardovanju 6. aprila 1941. godine.

Petrović, koji se u užem izboru za "Desnicu" našao sa čak dva romana - nagrađenim, ali i sa istog dana i kod istog izdavača objavljenim delom "Papir" (ovenčanim "Beogradskim pobednikom"), primetio je da već prve dve knjige iz njegovog najavljenog magnum opusa - "Romana Delte", ciklusa na kome radi duže od dve decenije, "prolaze više no dobro kada je reč o nagradama". Najavljujući da će predstojeći romani kojih će, predviđa, biti "više od 10 a manje od stotinu", izlaziti donekle ubrzanom dinamikom od najmanje jednog godišnje, istakao je da će, bez obzira na to što će se slivati ka istom mestu (i nanose taložiti na istoj delti), oni moći da se čitaju nezavisno jedan od drugog.

Tako su, prema njegovim rečima, dve knjige koje su se nadmetale za ovu nagradu - međusobno suprostavljene: "Papir" je renesansna, italijanska priča, pomalo lascivna, dekameronovska, dok je "Ikonostas" neka vrsta apokrifne hagiografije.

Primetivši da je pre dve godine, na istom mestu, čitao upravo odlomke iz ovog potonjeg romana, Petrović je na Kosančićevom vencu pročitao svoju priču "Gore dole". Otkrio je da ova nagrada za njega ima veliki značaj, najpre zbog toga što nosi ime Vladana Desnice, "pisca čija je proza stamena i nakon pola veka", ali i zbog toga što je reč o priznanje koje pisci dodeljuju piscu, i istakao:

Konkurencija

PROŠLE godine utemeljena nagrada NBS "Vladan Desnica", za 2021. je pripala Dejanu Aleksiću za roman "Petlja" ("Laguna").

Ove su se godine, pored dva Petrovićeva naslova, u konkurenciji našli i "Lakonogi dan" Jelene Lengold, "Koljka i Sašenjka" Uglješe Šajtinca i "Kad đavoli polete" Vladimira Kecmanovića. Najbolji roman među njima su, pored Kovačevića, birali i Vladan Matijević, Vladimir Tabašević , Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

- Od svog esnafa, svoje struke, kolega i koleginica je zbilja velika počast.

Čuveni dramski pisac i predsedavajući ovog jedinstvenog esnafskog žirija, Dušan Kovačević, rekao je da je Petrovića upoznao kao pisca dobrih knjiga, osobenog stila, a da je "Ikonostas" pročitao kao novi rukopis u ispisivanju naše srednjevekovne istorije.

- Prispelo je pregršt zanimljivih i dobrih knjiga. Jedan pisac se istakao. Bio je suparnik samom sebi. Goran Petrović je bio velika konkurencija Goranu Petroviću, da bi na kraju pobedio Goran Petrović za "Iskonostas", rekao je Kovačević.

Vrhunski dometi

DRŽAVNI sekretar Ministarstva kulture Srbije Miodrag Ivanović istakao je da nagrada "Vladan Desnica" nosi ime jednog od najvećih srpskih pisaca 20. veka, te da ona vrednuje vrhunske domete u književnosti i predstavlja nepobitnu potvrdu kvaliteta, jer je "najbolji daju najboljima".

- Ovogodišnji laureat je jedan do sve ređih autora, koji objavljuje kada zaista ima šta da ponudi i kad je delo vredno da bude objavljeno - ocenio je Ivanović.  

Pištalo je još jednom podsetio da ova nagrada NBS jedina slavi kompententnost pisaca da ocenjuju druge pisce i literaturu, i da joj se najviše veruje jer se ona ne može lažirati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave