ISPRAVLJANJE NEPRAVDE PREMA VELIKANU: Izložba o Radoslavu M. Grujiću u UB „Svetozar Marković“

M.A.K.

06. 06. 2023. u 08:39

NA čoveka koji je otkrio zemne ostatake cara Dušana, prilikom iskopavanja Crkve svetih Arhangela u Prizrenu, spasao mošti kneza Lazara, cara Uroša i despota Stefana Štiljanovića i dao veliki doprinos izučavanjuu najznačajnijih srpskih spomenika kulture, podsetiće izložba „Otrgnut od zaborava akademik prof. dr Radosav M. Grujić“, koje će biti otvorena u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u četvrtak, 8. juna u 13 časova.

ИСПРАВЉАЊЕ НЕПРАВДЕ ПРЕМА ВЕЛИКАНУ: Изложба о Радославу М. Грујићу у УБ „Светозар Марковић“

Foto dokumenatcija Borbe

Postavka je posvećena životu i delu ovog pravoslavnog teologa, profesora, istoričara, istoričara književnosti i akademika, Radoslava Grujića (1878–1955). Kako se ističe u najavi izložba nastoji da tu isptavi nepravdu koju mu je nanaeo zaborav i da osvetli najznačajnija njegova dostignuća na poljunauke, umetnosti i kulture:  

-Njegov doprinos istorijskom, verskom, nacionalnom i kulturnom identitetu je neizmeran, moguće je reći i bez premca. Izložbu će pratiti i katalog, sa bibliografijom radova, biografijom i sistematizovanim naučnim materijalom, kao i literatura o njegovom životu i delu.

Autori postvake su Igor Živanović, Milutin Šahović i Nikola Krsmanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024