PROSLAVA STOTOG ROĐENDANA UZ MEHTU: Jubilej Beogradske filharmonije

Marina Mirković

24. 05. 2023. u 14:03

VELIKI svoj jubilej - vek postojanja, Beogradska će filharmonija proslavljati tokom cele godine pred nama, od ovog 13. juna do 13. juna 2024, no početne sedmice te 365 (366!) dana duge proslave označiće čak tri spektakularna događaja.

ПРОСЛАВА СТОТОГ РОЂЕНДАНА УЗ МЕХТУ: Јубилеј Београдске филхармоније

Novosti

Ponajpre, onaj "zvanični" rođendanski nastup, tradicionalno - u dvorani Kolarca, gde će filharmoničari uz prijateljsko "pojačanje" i goste iznenađenja - za prvi protekli vek orkestra, 13. juna održati koncert pod simboličnim nazivom "ZAuVEK" (za koji se besplatne ulaznice mogu preuzeti od 5. juna na blagajni Kolarca). 

Potom će, 20. juna, uslediti vrhunac i centralni događaj početka ove epske proslave jubileja - Gala koncert Filharmonije, opet na njihovom Kolarcu, i uz najvećeg prijatelja ovog orkestra, legendarnog maestra Zubina Mehtu.

Nakon beogradskog nastupa, stogodišnji ponos Beogradske filharmonije će se širiti dalje, diljem regiona, zahvaljujući turneji koja maestra Mehtu i filharmoničare vodi najpre put Tirane a potom i u Skoplje, u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Grandiozni dvadesetodnevni start jednako grandiozno osmišljene proslave stogodišnjice, biće krunisan i zaokružen dugo iščekivanim, provereno spektakularnim, besplatnim i "za sve otvorenim" koncertom na otvorenom - sa šefom-dirigentom slavljeničkog orkestra, maestrom Gabrijelom Felcom, 2. jula na Ušću. Svi poklonici i ljubitelji dosadašnjih sličnih spektakala pod otvorenim nebom, koji su već pohodili novobeogradski Blok 13 zarad ovih jedinstvenih muzičkih hodočašća, a pogotovo oni koji su s nestrpljenjem čekali izvođenje čuvene "Diznijeve fantazije" - biće u prilici da prisustvuju najvećem filharmonijskom pikniku do sada, koji će okupiti slušaoce svih generacija.

- Godinama stvaramo sjajne programe, no za rođendansku sezonu, pogotovo u godini ovako "ozbiljnog" jubileja, neophodan vam je i ozbiljno zamišljen program. Siguran sam da smo upravo takav, raznovrstan i bogat program i ponudili svojim vernim slušaocima za sezonu pred nama, nazvanu "ZAuVEK", kroz 25 koncerata na Kolarcu od septembra ove, do juna iduće godine. Predstoji nam, od 5. novembra, i važna turneja, u ovoj za nas slavljeničkoj ali na globalnom planu za sve orkestre teškoj godini, kada su samo najveći u mogućnosti da putuju - mi imamo tu jedinstvenu šansu i radujemo se tim svojim jesenjim nastupima u Beču, Štutgartu, Visbadenu... Radostan sam i zbog toga što je veliki maestro Mehta ponovo ukazao čast i poverenje Filharmoniji i došao u Beograd da sa nama slavi na sceni - rekao nam je, na svom dosledno sve boljem srpskom maestro Gabrijel Felc, koji je upravo sa Mehtom zajednički nastupio na prvom filharmonijskom pikniku, 2017. godine.

Sa ponosom i radosnim uzbuđenjem iščekivanja ovih lepih događaja, predstojeću slavljeničku sezonu i njen spektakularni početak predstavili su juče i koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović, te Nikola Ćirić, prva horna orkestra.

- Filharmonija je odavno moja druga kuća, došao sam sa 22 učeći od ljudi koji su tad imali 22 godine staža, sada ja učim neke nove klince, a kada vam seme ljubavi prema ovom orkestru, kao meni i mnogima od nas, usadi Ivan Tasovac, to je ogromna čast ali i obaveza - naveo je Ćirić, prisećajući se kako su u se tresle noge kada je prvi put, kao prva horna, čekao izvođenje Malerove simfonije pod vođstvom velikog Mehte. Muzičar koji sada već četvrti put iščekuje Mehtu otkako je u ulozi prve horne, obećao je da će dati sve od sebe da hornom oduva plamen stotine svećica na istorijskoj torti Filharmonije, poručujući:

- Ipak, potrudićemo se da taj plamen ne ugasimo, već da raspirimo vatru, koju ćemo brižljivo održavati ne bismo li je ostavili u amanet budućim generacijama.

Zajednička istorija i istorija zajedničkih proslava

GALA koncert sa Zubinom Mehtom biće jedanaesti nastup legendarnog maestra sa Beogradskom filharmonijom, sa kojom je i debitovao pre 62 godine, a prethodno nastupio 2021. - upravo proslavljajući šest decenija od svog debija i tog prvog zajedničkog koncerta sa filharmoničarima iz Beograda.

Maestro Mehta je sa velikim entuzijazmom podržao inicijativu "Otvoreni Balkan" između Srbije, Albanije i Republike Severne Makedonije i zajedničku turneju. Na sva tri koncerta - na Kolarcu 20. juna, u zgradi Nacionalne opere Tirane 22. juna i u Filharmoniji Republike Severne Makedonije 24. juna, Mehta će predvoditi orkestar u izvođenju Simfonije br. 7 Ludviga van Betovena i "Fantastične simfonije" Hektora Berlioza. Ulaznice za beogradski koncert biće u prodaji od 1. juna na filharmonijskoj blagajni i onlajn. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba