NA LEĐIMA DIVOVA IZ PROŠLOSTI: U IMS otvorema izložba "Čekajući stalnu postavku"

M.A.K.

20. 04. 2023. u 18:57

ISPRED jedine sačuvane srpske krune, koju je nosio kralj Petar Prvi Karađorđević, njegovog plašta i žezla, u Istorijskom muzeju Srbije otvorena je izložba "Čekajući stalnu postavku".

НА ЛЕЂИМА ДИВОВА ИЗ ПРОШЛОСТИ: У ИМС отворема изложба Чекајући сталну поставку

Foto N.Skenderija

Direktorka IMS, dr Dušica Bojić, koja je uz Slađanu Bojković i Tijanu Jovanović Češku, autor koncepta ove šetnje kroz vreme naše najznačajije srednjevekovne dinastije, ali i doba Obrenovića i Karađorđevića, goste je upoznala sa kuriozitetima postavke kojom se slavi šest decenija postojanja, ali se i zahvalila kustosima, spoljnim saradnicima i darodavcima ovog obimnog i zahtevnog projekta.

Predsednik Upravnog odbora IMS, Mile Bjelajac, ocenio je da će ova izložba možda pomoći da se reši pitanje stalnog boravišta muzeja, jer naš glavni grad i Srbija, još nemaju reprezentativno mesto na kome mogu da se vidi važne stvari iz naše prošlosti. Prema njegovom mišljenju ova postavka na novi način, blizak našem vizuelnom dobu, predstavlja naš srednji vek. A, kako je rekao, istovremeno se bavi i obnavljanjem prošlosti i prezentovanjem onoga što je sačuvano.

- Istorijski muzej Srbije je vredan čuvar kolektivnog sećanja i kulturnog nasleđa našeg naroda i države - istakla je Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture za kulturno nasleđe. - Ova izložba nas podseća da srpski narod ima na čija divovska leđa da se osloni i da sa te visine sagleda izazove savremenog doba, ali na istim osnovama etike, junaštva samopregora, visokog morala i hrabrosti.

Muzej posvećen srpskoj istoriji, kako je istakla Vanušićeva, više neće biti podstanar koji se bori da stvori adekvatne uslove za čuvanje i izlaganje kulturnog nasleđa, već će preseljenjem u zdanje nekadašnje železničke stanice, u neposrednu blizinu spomenika Stefana Nemanje, biti deo nove, jedinstvena kulturno- spomeničke celine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!