O PRIRODI ŽIVOTA: Andrea Ivanović Jakšić izlaže u bečkoj DIT galeriji

M. Kralj

20. 03. 2023. u 13:50

U BEČKOJ galeriji DIT poslednje dve nedelje marta biće u znaku naše umetnice Andrea Ivanović Jakšić.

О ПРИРОДИ ЖИВОТА:  Андреа Ивановић Јакшић излаже у бечкој ДИТ галерији

Foto Z.Petrović

Njena samostalna izložba biće otvorena u utorak, 21. marta, u prestonici Austrije u organizaciji Galerije "Rima". Ovo je, inače, njihova druga saradnja sa uglednom bečkom galerijom, nakon što su prošle godine predstavili slike Đorđa Ivačkovića (1930- 2012), a povodom decenije od smrti.

Ujedno, ovo je i drugi put da "Rima" u Beču nastupa sa radovima Andrea Ivanović Jakšić: ona je 2020. bila jedna od autora koje su predstavljali na sajmu umetnosti "Vijena kontemporari". O razlozima zbog kojih su se opredelili da ponovo na jednom internacionalnom nastupu promovišu dela umetnice iz Zrenjanina, čiji veliki, apstraktni formati nose filozofsko poetske poruke, osnivač i vlasnik "Rime", Aleksandar Milojević, za naš list kaže:

- Opredelio nas je prevashodno kvalitet i originalnost njenih radova, jer je Andrea Ivanović Jakšić jedna od najautetičnijih umetnika sa naših proistora. Jedinstven je i čitav postupak nastajanja njenih originalnih dela - ističe sagovornik i dodaje da je ona jedini domaći autor kome su istovremeno organizovali samostalne postavke u svojim prostorima u Kragujevcu i Beogradu, gde će ponovo izlagati i narednog oktobra.

Na prvom samostalnom predstavljanju u Beču, umetnica će premijerno prikazati produkciju iz prošle i ove godine - ciklus objekata-crteža "Kratak život", kao i rad velikih dimenzija naslovljen "Žrtva". Tehnološki složeni proces koji primenjuje zasnovan je na upotrebi prirodnih materijala, koje umetnica oblikuje služeći se paljenjem, brušenjem, rezanjem, bušenjem...

Foto promo

Rad Andree Ivanović Jakšić

- Rezultat su hibridni umetnički objekti između slike/crteža i skulpture/reljefa čije apstraktno-organske forme proizilaze iz promišljanja o prirodi i rukovanja prirodom - kaže Milojević, uz opasku da su ti radovi izazvali veliku pažnju tokom prvog predstavljanja na bečkom sajmu, i da su ih zapazili upravo ljudi koji rukovode galerijom DIT. - Oni su, inače, pratili naš rad i prvo predložili da u njihovom prostoru predstavimo Ivačkovića. Bili su veoma zadovoljni kako je protekla ta izložba i predložili da predstavimo i nekog od naših savremenih umetnika. Ponudili im nekoliko autora, ali smo zajednički odlučili da to bude Andrea, čiji rad su već primetili.

U ČAST VEKA BATE MIHAILOVIĆA

GALERIJA "Rima" će i kroz svoju izdavačku delatnost obeležiti 100 godina od rođenja našeg velikana likovne umetnosti akademika Miodraga Bate Mihailovića (1023- 2011). Naime, kako je za "Novosti" otkrio Aleksandar Milojević, već početkom aprila u štampu će ući knjiga sa izuzetnim dokumentarnim materijalom. Dosta toga je prvi put istraženo i biće premijerno objavljeno. Tekstove za ovo izdanje napisali su naši najugledniji stručnjaci - Lidija Merenik, Jerko Ješa Denegri i Marija Stanković. Monografija će biti luksuzna i sa velikim brojem reprodukovanih dela umetnika koji je veći deo života stvarao u Parizu.

Od međunarodnih nastupa Galerija "Rima" ove godine ima u planu i da ponovo učestvuje na sajmu "Vijena konetemporari", ali i na "Artisimu", u novembru u Torinu.

- To je jedan od najznačajnijih sajmova u Italiji i taj nastup ćemo usmereniti ka predstavljanju mlađe i srednje generacije, iz kruga umetnika sa kojim sarađujemo, među kojima će biti i Andrea - zaključuje Milojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)