BUJANJE POETSKE DUŠE: Pejzaži i cveća Snežane Marinković (1949-2007) u Galeriji „Singidunum“

M.A.K.

16. 03. 2023. u 10:00

DO sada neizlagani radovi manjeg formata, akvareli i pasteli sa motivima iz prirode, odnosno pejzaži i cveća Snežane Marinković (1949 2007) čine izložbu „Oda bujanju“, koja će u Galeriji „Singidunum“ biti otvorena od 20.marta do 1.aprila.

БУЈАЊЕ ПОЕТСКЕ ДУШЕ: Пејзажи и цвећа Снежане Маринковић (1949-2007) у Галерији „Сингидунум“

foto promo

Opus ove beogradske umetnice obuhvata oko osamdeset mozaika u prirodnom kamenu, a izradila je i na stotine skica i crteža tušem, pastela, akvarela, akrilika, kombinovanih tehnika…

-Svojevrsnu riznicu delikatnih radova, ljupkih i upečatljivih, veštih u nervaturi linija i zvonkih u boji, prilažemo afirmisanom delu njeno doprinosa savremenoj umetnosti – ističe Ljubica Jelisavac–Katić, autorka izložbe. -Lepotom i virtuoznošću plene njene likovne beleške, predstave cveća i pejzaži u blokovima – utisci sa putovanja. Autorka se često vraća jednom motivu. U ovim likovnim etidama, ideja i realizacija su u saglasju, bilo da su dominantniji lirizam, melanholija ili snažan naboj forme, odnosno emocije.

Predstave cveća u punom cvatu su najzastupljenije u delima Marinkovićeve, a njeni pejzaži su od gustih mreža pastela do lakih širokih poteza vodenih boja, od kontinentalnih do morskih predela. Sve to ne poseban način potvrđuju stav istoričara umetnosti o autorki kao senzibilnoj (poetskoj) duši, ali i racionalnoj prirodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori