PREMIJERNI "RAZVOJNI PUT BORE ŠNAJDERA": Komad Ace Popovića na sceni JDP u režiji Egona Savina

V.V.S.

14. 03. 2023. u 17:39

I AKO posle svega treba da kažem šta danas mislim o svojoj sudbini kao čoveka i spisitelja, reći ću: moja je prošlost bila burna i teška,ali nije bila ni bedna, ni besmislena. Možda uopšte nisam bio u pravu,u većini slučajeva sam bio u ogromnoj manjini,ali sam ostao veran svom nastojanju da nikada ne napišem ono što ne mislim.

ПРЕМИЈЕРНИ РАЗВОЈНИ ПУТ БОРЕ ШНАЈДЕРА: Комад Аце Поповића на сцени ЈДП у режији Егона Савина

foto N.Babić

Ovim rečima naš veliki dramski pisac oslikao je i svoju i sudbinu svoga dela, a jedan od njegovih komada premijerno će biti izveden u četvrtak 16.marta, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu: "Razvojni put Bore Šnajdera" u režiji Egona Savina.

- Energija zablude mnogo je veća od energije racija. Ovo je predstava o onima koji grade i razgrađuju. Bora Šnajder je naš daleki rođak, postojao je,a postoji i danas. Igram u četvrtoj predstavi nastaloj po njegovom delu, a u svakoj od njih pronalazio sam bar jednu "biblijsku" rečenicu - istakao je Nenad Jezdić, koji igra Boru Šnajdera.

U velikoj glumačkoj podeli su i Radovan Vujović, Tamara Dragičević, Branislav Lečić, Nebojša Milovanović, Milica Gojković, Irfan Mensur, Branka Šelić, Lazar Đukić, Ognjen Nikola Radulović, Đorđe Pantović, Luka Lopičić, Katarina Rajković, Anđela Kuzmanović, Dunja Antić, Jana Rokić, Lana Vukašinović i Rade Stojiljković. Dramaturg je Božo Koprivica, scenograf Egon Savin, kostimograf Lana Cvijanović a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Komad Aleksandra Popovića Razvojni put Bore šnajdera prvi put je izveden 1967. godine. Popović je iste godine nagrađen Sterijinom nagradom za najbolju savremenu dramu. Po izboru kritike, u konkurenciji od 710 drama na srpskom jeziku, "Razvojni put Bore šnajdera" proglašen je najboljom dramom u periodu od 1944. do 1993. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna