PREMIJERNO "PER GINT U KRALJEVSTVU TROLOVA": Lutkarska predstava u režiji Isidore Goncić na sceni "Duška Radovića"

V.V.S.

22. 02. 2023. u 12:16

LUTKARSKA predstava "Per Gint u kraljevstvu trolova", premijerno će biti izvedena u petak,24.februara, u Malom pozorištu "Duško Radović" u režiji Isidore Goncić.

ПРЕМИЈЕРНО ПЕР ГИНТ У КРАЉЕВСТВУ ТРОЛОВА: Луткарска представа у режији Исидоре Гонцић на сцени Душка Радовића

foto:B.Abdulović

Đorđe Kisić koji je napisao tekst (inspirisan dramom Henrika Ibzena) u najavi predstave ističe da je ovo priča o odgovornostima, odrastanju, hrani, smehu, spavanju, igri, i najvažnijem pitanju od svih: zašto svaki dan ne večeramo čokoladu?

- Postoje različita predanja o Per Gintu. Najpre na ovo ime nailazimo u jednoj norveškoj bajci, gde je Per Gint usamljeni lovac koji se suočava sa trolovima - kaže rediteljka Isidora Goncić. - Kasnije o Peru, na jedan drugačiji način, piše Henrik Ibsen, čuveni norveški dramski pisac, za čiju predstavu Edvard Grig komponuje muziku. Ibzen u svojoj drami piše o tome šta znači biti čovek sa odgovornostima, a šta biti "trol" i bežati od njih, i upravo ta glavna tema ostala je prisutna i u našoj, ponešto vedrijoj, verziji ove priče. Ali, odakle uopšte trolovi? Najlakše je objasniti ih ovako: kao što u našem folkloru postoji Baba Roga, kojom roditelji plaše decu - tako u Norveškoj postoje trolovi.

Scenu, kostim i lutke osmislila je Mina Miladinović.kompozitorka je Irena Popović,a koreografkinja Jovana Ikonić.

Igraju Đorđe Stojković, Katarina Dimitrijević, Ivana Adžić, Nenad Radović i Lana Adžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori