NEOTKRIVENE PRIČE O IDEJAMA I PATENTIMA: Dokumentarni serijal "Teslinim koracima u 21. vek"

M. J. M.

16. 01. 2023. u 10:44

POVODOM 80 godina od smrti Nikole Tesle, imamo priliku da pratimo dokumentarni serijal "Teslinim koracima u 21. vek (RTS 2, 9.35), posvećen njegovim izumima i njihovom značaju za razvoj čovečanstva.

НЕОТКРИВЕНЕ ПРИЧЕ О ИДЕЈАМА И ПАТЕНТИМА: Документарни серијал Теслиним корацима у 21. век

Foto arhiva

Budući da je njegovo promišljanje bilo krajnje vizionarsko, gotovo neuhvatljivo i nerealno, i priča o njemu puna je snoviđenja.

Dokumentarac o velikom naučniku, misliocu i vizionaru, u produkciji kuće Studio Vertigo production, počinje govorom Luja Adamiča, koji je pročitan na sahrani Nikole Tesle i osvrtom na njegov članak iz 1900. godine. Jedan od problema koji je okupirao Teslu bio je kretanje čoveka, energije i mase. Zato se u prvoj epizodi, upoznajemo sa Teslinim osnovnim idejama o povećanju ljudske energije, problemima kretanja i mase čoveka.

Dragan Prole, Foto Promo

Zadatak povećanja ljudske energije sveden je na formulu u kojoj je potrebno povećati ukupnu masu čovečanstva, brzinu i pogonsku silu, ali samo jedan faktor zahteva smanjivanje, kako bi se točak ljudskog napredovanja okretao u pozitivnom smeru. To je negativna sila R, koju Tesla vidi kroz spektar pogrešno usmerenih energija i deformiteta ljudskog uma.

O tome, u serijalu "Teslinim koracima u 21. vek", saznajemo nešto više od poznatog teslijanca Velimira Abramovića, dok će nas profesor filozofije, Dragan Prole, uputiti u Teslino razmišljanje, kako bi pokušao da odgonetne ideje velikog naučnika. Jedno je sigurno - iza priče o Teslinim izumima stoji još mnogo neotkrivenih priča, ideja i patenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)