DELA KOJA SU OBELEŽILA VREME: "Veliku nagradu Ivo Andrić" koju dodeljuje Andrićev institut dobili Miroslav Maksimović i Jevgenij Vodolazkin

D. Bogutović

24. 12. 2022. u 12:22

TRADICIONALNA priznanja Andrićevog instituta za ovu godinu obnarodovana su na jučerašnjoj konferenciji za medije: "Veliku nagradu Ivo Andrić" za najbolju knjigu dobio je ruski pisac Jevgenij Vodolazkin za roman "Brizbejn" u izdanju "Službenog glasnika", dok je nagrada za životno delo pripala pesniku Miroslavu Maksimoviću.

ДЕЛА КОЈА СУ ОБЕЛЕЖИЛА ВРЕМЕ: Велику награду Иво Андрић коју додељује Андрићев институт добили Мирослав Максимовић и Јевгениј Водолазкин

Foto P. Milošević

To je odlučio žiri u sastavu Slađana Ilić (predsednik), Milo Lompar i Želidrag Nikčević, a nagrade će, tradicionalno, biti uručene u Andrićgradu.

- "Brizbejn" je istovremeno bildungs roman, kao i roman o umetniku - navodi se u obrazloženju koje je pročitala Ilićeva. - No, njegova kompleksnost i slojevitost upućuju i na druge značajne motive kao što su: odrastanje visokoosetljivog dečaka Gleba u krnjoj porodici, a zapravo samo sa bakom, celoživotni odnos tog junaka sa ocem, odnosno s majkom. Njegovo sazrevanje, prvi susret s muzikom, ali i s ljubavima čija je osnovna odlika neuzvraćenost, prvi susret sa smrću i njen duboko traumatičan, ali i religijski, pa i filozofski, odjek u biću dečaka, praktično mitski odnos sa dedom - tihim, a izuzetno značajnim junakom njegovog detinjstva, otkrivanje bića muzike sa dubokom posvećenošću dolaženju do idealnog tona, njegove nijanse i osećanjem za značaj ritma - i u muzici i u životu.

Andrićev institut

Ovu ritmičnu dramatičnu priču, rečeno je dalje u obrazloženju, kojoj je Vodolazkin našao sasvim odgovarajući jezički i kompozicioni ton, svrstao je u dva pripovedačka toka, u različite vremenske odseke - sovjetski i savremeni, u vreme Glebovog detinjstva i zrelosti - koji se u romanu sve vreme prepliću i koji odzvanjaju na svim mestima na kojima je boravio, osim u Brizbejnu u koji nikada neće otići, dok muzika konačno ne osvoji sve.

Foto B. Lučić

Jevgenij Vodolazkin

Nikčević je dodao da je Vodolazkin jedan od najčitanijih i najboljih savremenih ruskih pisaca, dostojan nastavljač klasične ruske proze. Reč je o prvoklasnom piscu koji vraća poverenje u kontinuitet ruske kulture i duhovnosti.

Poezija Miroslava Maksimovića sadrži motive i teme koji su u vezi sa životom modernog čoveka, sa "životnim radostima i teškoćama", često alogične slike, paradokse, ironiju i kontrast, navodi se u obrazloženju i ističe:

- Njegov opus sadrži i autopoetičke teme i motive, svest o prirodi pesme i pevanja, ali i uspostavljanja odnosa između visokoosetljivog bića pesnika i sveta u kojem je zatečen. Pesnički opus Miroslava Maksimovića karakterističan je i po formalnoj i tematskoj raznolikosti, kao i po unutrašnjoj koherentnosti. Čitajući njegove zbirke, uočavamo specifičan vid dozivanja među njima, autocitatnosti i aluzije na pesničke slike iz prethodnih zbirki, kao i razvijanje i preobražavanje određenih stalnih motiva, karakterističnih za njegovu poeziju, koji u tim procesima dobijaju dodatne značenjske slojeve.

Foto V. Danilov

Miroslav Maksimović

Žiri je posebno ukazao na njegovu knjigu "Bol" kao primer visoke estetizacije i umetničke univerzalizacije traumatičnog događaja koji je obeležio ne samo Maksimovićevu porodicu, već i ceo srpski narod:

- Ona snažno doprinosi da ustaški genocid nad Srbima (1941-1945), kao i stradanje njihovih žrtava, dobiju odgovarajuće mesto u nacionalnoj kulturi i kulturi sećanja.

POEZIJA I PRECI

- NA vest o nagradi, u prvi mah bio sam veoma iznenađen. Ali, odmah zatim, upala su mi u oči dva momenta, vezana za nju. Prvo, Ivo Andrić je pesnik. Ne samo po tome što je i sam pisao pesme u mladosti, nego pre svega po specifičnom i složenom odnosu književnosti i stvarnosti u njegovoj prozi. Drugo, malo dalje od mesta gde će mi nagrada biti uručena, idući uzvodno uz Drinu, na njenoj istoj, desnoj obali nalazi se postojbina i donedavno stanište Maksimovića. Dakle, poezija i preci. Ko se ne bi osećao ugodno u tom ambijentu? - rekao je, za "Novosti", Maksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)