ROMAN O SOKOLU HANDKEU: U Novom Sadu sinoć predstavljena nova knjiga Emira Kusturice "Vidiš li da ne vidim" (VIDEO)

J. Simić

04. 11. 2022. u 00:39

I MEĐU ljudima ima sokolova, jedan od njih je Peter Handke - napisao je Emir Kusturica u svom romanu "Vidiš li da ne vidim" (u ediciji Srpske književne zadruge), koji je sinoć predstavljen u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

РОМАН О СОКОЛУ ХАНДКЕУ: У Новом Саду синоћ представљена нова књига Емира Кустурице Видиш ли да не видим (ВИДЕО)

Foto N. Karlić

Govoreći o glavnom junaku svoje knjige, austrijskom piscu i nobelovcu Handkeu, Kusturica je rekao da je on zapravo mitski junak i idelan model za kreiranje romana jer je reč o čoveku koji je svojim polemičkim duhom i ulogom u našem životu više čovek koji proizvodi sporove, nego što je harmonični umetnik.

- Ideja o Handkeu i njegovoj Nobelovoj nagradi skrivena je u njegovoj hrabrosti i ja uvek ponavljam - da se nije priklonio Srbima, nikada je ne bi dobio - reči su za koje je autor nagrađen aplauzom na "otvorenoj sceni" srpskog najstarijeg pozorišta. Pisac je odmah dodao da je njegova malopređašnja tvrdnja, naravno, sporna sa stanovišta logike koja vlada danas jer se neprestano govorilo da Handke nikako ne može da dobije tu nagradu upravo zbog naklonosti prema Srbima.

- A upravo je bilo obrnuto: zahvaljujući velikoj hrabrosti u kojoj toliko mnogo njegovih kolega oskudeva, istrajavajući u nameri da nas odbrani, on je zapravo dobio Nobelovu nagradu. Zašto? Zato što je u tom Stokholmu bilo i čestitih i mladih i hrabrih ljudi koji su vrednovali u njegovu hrabrost zbog koje je na kraju i trijumfovao - rekao je Kusturica, koji je pre tri godine u svojstvu prijatelja bio sa Handkeom na svečanosti uručenja Nobelove nagrade za književnost.

Prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, podsetio je na Kusturičine veličanstvene filmove, sjajne knjige koje je do sada napisao i koje su već prevedene na jedanaest stranih jezika, ali i na njegov neimarski dar ugrađen u Drvengrad i Andrićgrad.

- Moje zadovoljstvo je večeras utoliko veće što je Emir i počasni član Matičin, kao i Handke, Patrik Beson... Među 17 naših počasnih članova su i Arno Gujon i Novak Đoković. Upravo njegova uporna odbrana humanističkih vrednosti svedoči kakvoj kulturi pripadamo i koliko je Nole spreman na najveće žrtve. Može se reći da u njemu, kao i u Emiru, radi matrica kosovskog zaveta - kazao je Stanić.

Književnik Selimir Radulović ocenio je da je svojom najnovijom knjigom, koja je istovremeno i roman-biografija o Handkeu, ali i autobiografija autora, a u oba slučaja reč je o istom smislu za individualnost i protrebom za prostorom slobode, obogatio srpsku književnost i kulturu.

Pisac dr Zoran Đerić istakao je da bi Kusturičin roman mogao da nosi epitet i pesničkog romana jer ima nekoliko izuzetnih putokaza kakav je podnaslov "Stopama Ive Andrića". Tim stopama, rekao je Đerić, krenuo je Handke, ali i Kusturica, pošavši s njim put Stokholma.

Predstavljanje Kustine knjige čitaocima i filmofilima u Novom Sadu trajalo je sat, a gotovi isto toliko potrajalo je dok je i poslednji čitalac iz dugog reda s knjigom stigao pred autora po posvetu i potpis sećanja na ovo veče u najstarijem srpskom teatru.

NASLOV IZ BIOSKOPA

ZA nesvakidašnji naslov knjige zaslužna je anegdota iz sarajevskog bioskopa, kada je dečak Emir seo ispred nekog tipa, a on mu je ljutito dobacio: "Ma, skloni se, vidiš li da ne vidim." Emir mu je odgovorio da, ako se povuče u sebe, bolje će videti. Tako misli i danas:

- Kada se čovek povlači u sebe, vidi mnogo više nego gledajući oko sebe u puku realnost.

 

KNjIGA O TEBI I MENI

Do HANDKEA je stigla vest da Kusturica piše knjigu o njemu. Docnije, kada se nobelovac obreo u Beogradu, Kusta ga je upitao:

- Je l' ti znaš da je ova moja knjiga o tebi? Handke je na to odgovorio: - Nije, to je knjiga o tebi.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)