KNJIŽEVNO BOGATSTVO: Nekoliko izdavača na Sajmu sa kapitalnim naslovima

D. Matović

27. 10. 2022. u 09:30

DELA koja nazivamo kapitalnim nisu obeležje ovogodišnjeg sajma knjiga. Sva je prilika da je, osim u kućama "Pravoslavna reč" i "Službeni glasnik", izdavačka produkcija u tom pogledu bila skromna.

КЊИЖЕВНО БОГАТСТВО: Неколико издавача на Сајму са капиталним насловима

Foto M. Anđela

Od onoga što je objavljeno izdvajaju se Sabrana dela Milorada Ekmečića, Izabrana dela Vasilija Krestića i prvo kolo Sabranih dela Franca Kafke.

- Akademik Ekmečić je bio jedan od najvećih i najznačajnijih istoričara koje smo do sada imali, a njegova sabrana dela čine dela koja su ranije objavljivana i do sada neobjavljeni naučni spisi - kaže nam Zoran Gutović, direktor "Pravoslavne reči".

- Čitaoci su, i pored visoke cene, oko 30.000 dinara, zainteresovani za ove knjige, jer svaki Ekmečićev rad daje nešto novo i poznate činjenice tumači na originalan način.

Oni, takođe, znaju da je akademik Krestić jedan od naših najznačajnijih istoričara, koji se bavi istorijom Srba u Hrvatskoj, istorijom srpsko-hrvatskih odnosa i jugoslovenske ideje. Njegova dela na najbolji način objašnjavaju istorijske prilike u kojima smo se našli. Mnogi posetioci su odlučili da iskoriste promotivnu cenu i obogate kućne biblioteke ovim petnaestoknjižjem.

Foto M. Anđela

"Pravoslavna reč" je objavila monografiju "Crnjanski - i svetska književnost" Mila Lompara. To je drugi deo knjige "Crnjanski - biografija jednog osećanja" koja je prevashodno bila posvećena spoljašnjim vidovima životne sudbine Crnjanskog. Druga knjiga osvetljava književno delo velikog pisca i nastoji da oslika umetnički deo njegove sudbine.

Posebnu pažnju na štandu "Službenog glasnika" zaslužuje prvo kolo sabranih dela Franca Kafke, kao i Prozna dela srpskih naučnika i Dela Stanislava Krakova.

Sa prvim kolom sabranih dela Franca Kafke, prvi put imamo sve što je, do poslednjeg fragmenta, u svom kratkom životu, u kreativnoj prozi napisao gorostas svetske književnosti. Prevod je urađen sa osloncem na faksimilna izdanja autentičnih rukopisnih izvornika. Ništa nije menjano, dodavano niti oduzimano. U korpusu svih priča i pripovednih odlomaka i nacrta, neobjavljenih za piščevog života, priličan je broj do danas nama neznanih i kod nas neprevođenih. U ovoj kolekciji je i zbirka svih njegovih crteža, među kojima su i novootkriveni. Najzad, kolekciji je priložen i jedini autentičan razgovor s piscem, kao i sabrani zapisi Valtera Benjamina o Kafki. Knjige su opremljene dopunskim objašnjenjima, podacima o tekstu i njegovim izvornicima, hronologijom, književnim komentarima crteža, kao i dragocenim pogovorima koji potiču od pripovedača i romanopisca Jovice Aćina, jednog od naših najupućenijih poznavalaca i višedecenijskog prevodioca dela Franca Kafke.

- Kafka je i dalje zagonetka, ali ne može se reći da je mrtva zagonetka - istakao je Aćin.

- Naprotiv, on je živa zagonetka i živo sudeluje u našem vremenu. Za mene je on junak bez premca. Mnogi velikani svetske književnosti su ne samo čitali Kafkina dela, već su stvarali pod njegovim uticajem.

Foto M. Anđela

Dela Stanislava Krakova predstavljaju dosad najcelovitiji prikaz stvaralaštva verovatno najsvestranijeg međuratnog srpskog književnika. Rad na ovoj ediciji trajao je dve godine i plod je istraživačkog rada koji je bacio svetlo na jedan doskora zabranjen i skrajnut opus.

POPOVIĆEVI ROMANI

IZDAVAČKA kuća "Knjiga komerc" na sajam je došla sa Izabranim delima Danka Popovića. Pored njegovog najpoznatijeg dela "Knjiga o Milutinu", objavljeni su romani "Kuća Lukića", "Svinjski ujed", "Čarapići", "Udovice" i "Oficiri".

BONUS VIDEO: 

KNEZ MILOŠ JE ODAVDE OBJAVIO SLOBODU: U porti Saborne crkve čulo se vekovima zabranjeno zvono

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju