KOSOVO VAM NE MOGU UZETI! Intervju - Prof. Mišel Čusudoski, direktor kanadskog centra za istraživanje globalizacije

Dragan Vujičić

24. 10. 2022. u 11:00

KOSOVO i Metohija je od 1999. samo politička teritorija, a ne država kako zapadne zemlje pokušavaju da to predstave.

КОСОВО ВАМ НЕ МОГУ УЗЕТИ! Интервју - Проф. Мишел Чусудоски, директор канадског центра за истраживање глобализације

Foto Privatna arhiva

Tačnije, to je NATO okupirani prostor. Politički "oci" ove tzv. države Hašim Tači, Ramuš Haradinaj... su većinu svog života proveli ili provode na Interpol poternicama i pod istragama međunarodnih policija, dok je sadašnja nazovivlast u Prištini potpuno nekompetentna da učestvuje u političkom poretku sveta.

Govori ovako Mišel Čusudoski, kanadski profesor iz Otave i predsednik uglednog međunarodnog centra za izučavanje globalizacije "Global risrč" i, u razgovoru za "Novosti", ukazuje da Srbija mora da nastavi da insistira na ovim, kako naglašava, politički i pravno nepobitnim činjenicama.

Uprkos ovome što govorite, Srbija je pod neverovatnim pritiscima?

- Na strani Srbije su međunarodno pravo i istorija, kao i nesposobnost tzv. prištinske administracije da uspostavi upravu koja bi ličila na građanstvo društvo. Tamo upravljaju mafija i kriminal i niko drugi. Po mom mišljenju, Srbija bi trebalo da traži zatvaranje NATO baze na KiM.

Postoje mišljenja da bi Srbi odmah postali meta Albanaca ako bi međunarodne snage napustile KiM?

- To su osetljive stvari i zato treba pregovarati pažljivo i temeljno, jer je to poslednje što se može dozvoliti. Siguran sam da Albanci dobro znaju da im NATO nije prijatelj, već naprotiv. Oni su kao većina ostali da žive na KiM gde kancer kosi, a on je posledica nekontrolisane upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom tokom bombardovanja. Rat protiv Srba 1999. je bio i nuklearni rat sa ograničenim intenzitetom.

Foto Privatna arhiva

Čini se da nuklearna priča u svetu nikad nije bila aktuelnija nego danas.

- Svet je uplašen. Kolektivni Zapad, odnosno NATO smatra da je moguće upotrebiti nuklearni arsenal, konkretno taktičke nuklearne glave bez velike opasnosti po globalno čovečanstvo, što je još jedan apsurd. Zato njihovi mediji ne prestaju da pišu o scenariju ograničenog atomskog rata. Neizvodljivo je napasti Ruse malim atomskim bombama i ostati nekažnjen. Ruska doktrina upotrebe nuklearnog naoružanja je odgovornija. Oni nisu spremni da upotrebe nuklearni potencijal u ovom, graničnom ratu sa Ukrajinom.

o Zašto se za ukrajinske granice svi pozivaju na međunarodno pravo, a od Srbije očekuju da praktično ustupi Kosmet?

- Zapad vam govori da je slučaj Kosmeta 1999. sui generis ili slučaj za sebe, pa se taj presedan ne može reflektovati po međunarodno pravo. Upravo je obrnut slučaj sa Kosovom i situacijom u Ukrajini. Apsolutno ne postoji nijedan politički dokaz da su Albanci na Kosmetu bili ugroženi pre 1999. Imali su pravo na jezik, škole... bili su zastupljeni u svim državnim upravama ako su to hteli, novac iz SFRJ, a potom iz centralne Srbije nije prestajao da odlazi na KiM kao podrška nerazvijenoj sredini. Sa druge strane, ruskom narodu u Ukrajini je bilo uskraćeno čak i pravo na jezik, da ne govorim da je kompletna vojna sila Ukrajine napadala ruski narod na njegovoj teritoriji od 2014. godine. I samo tu se mogu tražiti sličnosti i razlike.

Ova očigledna istina nije zaustavila Zapad da vojno napadne SRJ 1999. i posle toga politički pritiska Srbiju?

- Agresija NATO 1999. godine je izraz politike širenja na istok koja se nastavlja do današnjih dana i početak militarizacije Evrope.

Militarizacija u svetu se tek zahuktava?

- Razmislite o tome zašto je Nemačka spremna da plati 100 milijardi dolara za avione F35 - model S. Ja mislim da je to zato što je taj avion predviđen da nosi nuklearne projektile i da je sa ovom ogromnom svotom Berlin kupio pravo od Vašingtona da postane nova nuklearna sila.

Šta bi to moglo da donese?

- Razdor sa Parizom je već uočljiv. Sa druge strane, Turska, Saudijska Arabija, Emirati kupuju PVO sisteme S-400 od Rusa. Da li je Turska i dalje deo NATO sa ruskim oružjem i protiv koga ove zemlje misle da se brane? Indija traži takođe rusko oružje... Sve su ovo pitanja novog geopolitičkog preuređivanja planete.

Prijatelji Čusudoski i Živadin Jovanović, ovih dana u beogradu, Foto Privatna arhiva

Proces smanjenja uticaja dolara je uočljiv?

- Rusija i najmnogoljudnije zemlje na svetu sa istoka preduzimaju mere da zaštite svoje ekonomije i stanovništvo od štampanja bezvrednih dolara. Zasad je ceo taj proces veoma maglovit, a ne vidim da, recimo, Kina odustaje od proameričke politike i te vrste globalističkog upravljanja svetom i preko korumpiranih agencija UN.

Koje su to agencije...?

- Apsolutne sve agencije UN. Postoje dokazi da su one potkupljene novcem Amerikanaca i rade isključivo za njihove interese. Ali, postoje tu i kineski interesi. Dr Džordž Gao, šef kineskog Centra za zdravstvo, zapažena je ličnost nazovi svetskog zdravstva i svetskih farmaceutskih giganata, a ujedno je nosilac kineske zdravstvene politike prema kovidu koji se zove - nulta tolerancija. Prema njoj je, recimo, Šangaj zatvaran zbog 46 pozitivnih slučajeva na kovid testiranju. Dok me ne uvere u suprotno, i dalje ću smatrati da Kinezi zajedno sa Amerikancima rade na uspostavi autoritarnog poretka kroz medicinu.

ORDEN I DRŽAVLjANSTVO

Ponosno nosite Orden zlatne medalje Srbije koji vam je uručen 2014.

- Velika mi je čast što me je vaša zemlja odlikovala. Zbog kovid-režima u mojoj u zemlji nisam putovao skoro tri godine i život koji vidim u Srbiji me je ohrabrio i obradovao. Kod nas su ljudi depresivni, mnogo firmi je već bankrotiralo, frustracije su ogromne, a kod vas vidim život.

Zašto ne uzmete državljanstvo Srbije i dođete ovde?

- Ne bih se mnogo premišljao ako postoji mogućnost da zvanično postanem Srbin.

CVEĆE ZA UBIJENU DECU

OVAKO NATO širi demokratiju. Rekao je tiho ovo Čusudoski prilikom polaganja cveća na spomenik Milici  Rakić i drugim mališanima (njih 81) koji su stradali u NATO agresiji 1999.

Foto Privatna arhiva

Dodao je: Knjigu "Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju" napisao sam samo iz tog razloga - da se ne zaboravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)