DOTAKAO ZVEZDE PRE ODLASKA U VEČNOST: Pesme Kornelija Kovača i u Španiji, SAD, Francuskoj, Švedskoj, Holandiji...

D. MATOVIĆ

14. 09. 2022. u 07:30

OTIŠAO je Kornelije Bata Kovač (1942-2022). Veliki kompozitor, aranžer i pijanista, autor je vanvremenih hitova "Ti si mi u krvi", "Sanjam", "Pjevam danju, pjevam noću", "April u Beogradu", "Produži dalje", "Jedna zima sa Kristinom", "Živiš u oblacima", "Ove noći jedna žena mirno spava", "Ti samo budi dovoljno daleko", "Umoran od svega", "Stanica Podlugovi"... Preminuo je juče u Beogradu, od posledica infekcije virusom korona, ali mnogo pre nego što je otišao u večnost, Kornelije je dotakao zvezde.

ДОТАКАО ЗВЕЗДЕ ПРЕ ОДЛАСКА У ВЕЧНОСТ: Песме Корнелија Ковача и у Шпанији, САД, Француској, Шведској, Холандији...

Foto V. Danilov

Tužnu vest na svom fejsbuk-profilu podelila je njegova kćerka Aleksandra Kovač: "Napustio nas je najbolji čovek, najveća muzička legenda koja je ikada koračala ovim prostorima i neko ko je zauvek promenio istoriju jugoslovenske i srpske muzike i umetnosti. Volimo te tata zauvek, do zvezda i nazad."

MAJA GOJKOVIĆ

OTKRIVAO TAJNE UMETNOSTI

U dugoj i bogatoj karijeri ostavio je neizbrisiv trag kao pijanista, kompozitor, osnivač čuvene "Korni grupe". Kroz pisanje muzike za pozorište, filmove i televiziju otkrivao je tajne ove umetnosti. Pamtićemo ga kao neiscrpni izvor znanja, a njegova energija, posvećenost struci i predanost biće uzor generacijama mladih koji su odlučili svoj život da posvete muzici.

ZDRAVKO ČOLIĆ

OBELEŽIO NAŠE ŽIVOTE

IZGLEDALO je kao da ćeš zauvek biti tu. Hvala ti, Kornelije, za muziku... Za dela koja si stvarao... Za reči pažnje i ljubavi koje si imao za sve nas. Obeležio si naše živote. Hvala ti, Bato, za sve!

SAŠA LOKNER

MUZIČKI OTAC SVIH NAS

OTIŠAO je najveći, najbolji, najtalentovaniji muzički otac svih nas koji volimo i živimo za ovu našu umetnost. Čast je bila poznavati te, razgovarati, a posebna privilegija raditi sa tobom. Danas, pomešanih osećanja, srećan sam što postoji snimak pesme koju zajedno izvodimo, a koja je promenila mnogo toga u mom životu. Profesore, hvala ti na svemu!

RADE RADIVOJEVIĆ

UGLEDALI SMO SE NA NjEGOV RAD

NAPUSTIO nas je veliki kompozitor. Bio nam je uzor i u mnogo čemu smo ga sledili i ugledali se na njegov rad. Bio je inspiracija i vodilja. Meni je imponovao i zato što smo imali sličan muzički put. Poticali smo iz muzičkih porodica, završili smo Muzičku akademiju, pa smo tako imali i ista razmišljanja kada je u pitanju muzička estetika, način komponovanja i sve ono što je vezano za muziku. Naravno, družili smo se i poslovno i privatno i mogu da kažem da je bio dobar čovek. Ovo je veliki gubitak za srpsku kulturu uopšte i hvala mu na svemu što je uradio za našu muziku.

Legendarni kompozitor pisao je muziku za pozorište, filmove i televiziju, kao i mnogobrojne hitove najvećim zvezdama na ovim prostorima. Njegove pesme proslavile su Zdravka Čolića, Dalibora Bruna, Dadu Topića, Dušana Prelevića, Zlatka Pejakovića, sarađivao je sa Biserom Veletanlić, Mikijem Jevremovićem, Nedom Ukraden, Lepom Brenom... Bio je član "Indeksa" i osnivač "Korni grupe". Njegove pesme bile su na mnogim albumima koji su izdavani u Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, SAD, Švedskoj, Holandiji, Finskoj i gotovo svi su dostigli platinasti ili zlatni tiraž.

Rođen je 1. januara 1942. u Nišu, a prvu kompoziciju "Pusti trotoari" komponovao je sa 14 godina. Već pet godina kasnije, Kornelije je znao čime će da se bavi. U Beogradu je pokušao da upiše Muzičku akademiju, ali nije uspeo. Otišao je u Sarajevo i tamo diplomirao na Odseku teorija i klavir. Istovremeno je počela i njegova blistava karijera. Pravi prvi veliki hit "Četiri mladića ispod Trebevića", pa potom postaje član legendarnih "Indeksa". Sa Davorinom Popovićem i ostalim članovima grupe dostiže zvezdane visine u bivšoj Jugi, ali i van nje. Kornelije, ipak, napušta "Indekse" i seli se za Beograd gde osniva "Korni grupu". Posle uspeha na "Evroviziji" i zauzimanja desetog mesta, a te godine pobedila je legendarna ABBA, "Korni grupa" se raspala.

Kovač je nastavio da komponuje. Postao je vodeći jugoslovenski hitmejker, zaslužan za sam početak i eksploziju fenomena "Zdravko Čolić".

- Sećam se, bio je mlad, znao je da se ponaša, pevački je bio odličan, imao je pristojan opseg. Sve što sam ja napisao, on je pevao - izjavio je.

MOMČILO BAJAGIĆ

BIO JE MOJ UČITELj

ODLAZAK velikog Kornelija Kovača sa životne scene je nenadoknadiv gubitak za našu muziku. Bata je bio za prostor Balkana ono što su Morikone za svet. Bio sam veliki fan "Korni grupe". Njihova debitantska ploča bila je prva koju sam kupio. Bio je moj učitelj u poslu kojim se bavim. Došao je kod mene jednog jutra i rekao mi da treba da snimim ploču. Odveo me je u PGP RTB i tako je sve počelo.

LEPA BRENA

KULTURAN I SENZIBILAN

PREMINUO je čovek koji je imao poseban senzibilitet za muziku. Originalnost Kornelija Kovača pretočena je u njegova dela. Kulturan i senzibilan - previše za naše vreme. Saradnja sa njim je bila posebno zadovoljstvo. Napisao je toliko divnih pesama i kompozicija, muziku za razne pozorišne predstave. Ono što je pisao za mene je bilo drugačije i originalno i za mene veoma suptilno i blisko. Ostaće upamćen po evergrin delima naše pop muzike.

MAJA ODžAKLIJEVSKA

IZUZETNA LIČNOST

SA Kornelijem sam sarađivala još u najranijoj mladosti. Kad sam prvi put kao šesnaestogodišnjakinja došla u Beograd dobila sam od njega divnu kompoziciju "Kad nežne svirke zamre ton", koja se godinu dana kasnije našla na mom prvom singlu. Kasnije smo se viđali na mnogim festivalima. Bio je izuzetan stvaralac, koji je stvorio i dva divna talenta, a to su njegove ćerke.

SAŠA POPOVIĆ

STVARALAC I DOBAR ČOVEK

KADA pomislim na Kornelija pomislim na divnu narav, dobrog čoveka, na njegov blistavi stvaralčki um i njegov ogroman uticaj na našu muziku. Nikada neću zaboraviti trenutke provedene sa njim, kada smo radili pesmu za "Evroviziju". Izgubili smo veoma važnu osobu, kada govorim o muzici, ali i izuzetnog  čoveka.

Radio je i sa Zlatkom Pejakovićem, ali usred tog uspeha odlučio je da krajem sedamdesetih ode u London. Tamo je sarađivao sa velikim imenima svetske pop muzike, među kojima je i Hans Zimer, kompozitor koji je dobio Oskar za muziku u filmu "Kralj lavova". Kasnije, po preporuci prijatelja, njegova porodica odlazi u Španiju, gde Kovač stiže do 30 albuma odsviranih i aranžiranih za poznate španske muzičare. I ponovo, kad je uspeo da stvori sve pretpostavke za uspeh, napravio je kompromis sa životom i vratio se u Beograd.

Producirao je Kovač mnoge albume, među njima i "Riblje čorbe". Na vest o njegovoj smrti, članovi "Čorbe" oprostili su se od prijatelja:

- Otišao je i naš dragi stariji brat, Bata Kovač. Bezgranično strpljivo i znalački je producirao naše albume. Divan čovek i veliki autor. Ostavio je neizbrisiv trag u muzici.

Kovač ima i velike zasluge za početak Bajagine solo karijere, a najveće kritike dobio je kada je za Lepu Brenu napravio pesmu "Sitnije, Cile, sitnije". Nije se branio, jer nikad nije reagovao na optužbe. Njegovu pesmu "Trla baba lan" obradila je velika francusko-italijanska zvezda Dalida i to je bio veliki hit u Evropi. Ta ploča je izdata i svuda u Evropi, čak i u Japanu.

SAHRANA

MESTO, datum i vreme sahrane Kornelija Kovača još nisu zvanično saopšteni. Kako, međutim, "Novosti" nezvanično saznaju od njegovih bliskih prijatelja Kovač će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Poznati kompozitor napisao je muziku i za neke od nezaboravnih televizijskih i filmskih ostvarenja: "Obraz uz obraz", "Bube u glavi", "Porodično blago", "Lude godine", "Živeti kao sav normalan svet"... Napisao je i tri knjige sa muzičkom tematikom "Tamne dirke", "Falko i druge priče" i "Fusnota".

TUGUJU I PARTIZANOVCI

FUDBALSKI klub Partizan oprostio se juče od čuvenog kompozitora. Kovač je bio navijač crno-belih, a komponovao je i zvaničnu himnu "Dok Partizan bitke bije". Po ovoj pesmi pamtiće ga sve današnje, ali i buduće generacije navijača tima iz Humske.

- Sedamdesetih godina prošlog veka, Sloba Novaković, urednik TV Beograd, koji je bio u Upravnom odboru kluba, predložio mi je da napravim navijačku himnu Partizana. Rekoh, nije problem. Ja sam profesionalac, znam da napravim himnu i državi. Sloba je već imao spremljen tekst, poznavao je naravi i ćudi navijača. Kada sam video tekst, pisanje muzike za himnu nije trajalo duže od dva dana - svojevremeno je otkrio Kornelije Kovač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri