ŽELJKO STIŽE KUĆI: Bariton kao Rigoleto u besplatnom operskom spektaklu u Beogradu na vodi

A. POPADIĆ

06. 09. 2022. u 10:09

VELIKA svetska operska zvezda i najčuveniji bariton Željko Lučić ponovo će zapevati pred domaćom publikom, ovoga puta u ulozi naslovnog junaka poznate Verdijeve opere "Rigoleto", produkciji Srpskog narodnog pozorišta. Poznati umetnik će sa ovim naslovom najpre nastupiti u Novom Sadu, sutra, na sceni SNP, a potom i u Beogradu, u okviru četvrtog izdanja "Opere na vodi", 10. septembra u 20 časova, na platou iza "Geozavoda".

ЖЕЉКО СТИЖЕ КУЋИ: Баритон као Риголето у бесплатном оперском спектаклу у Београду на води

Foto Arhiva

Ulaznice za jedinstveni muzičko-scenski spektakl na otvorenom u Beogradu na vodi su besplatne, a posetioci će moći da uživaju u glasu najpoznatijeg verdijanskog baritona za koga se "otimaju" Metropoliten, Bečka opera, Milanska skala... U ansamblu SNP će, uz Lučića, specijalna gošća biti sopran Alida Berti, koju dovodi Italijanski institut za kulturu u Beogradu, a nastupiće u ulozi Rigoletove ćerke Đilde.

- Ulogu Rigoleta sam u dosadašnjoj karijeri izveo verovatno više od 200 puta. Ona predstavlja krunu baritonskog opusa i uvek je izazov tumačiti je, veoma je kompleksna, teška i višeslojna - kazao je Lučić na jučerašnjoj konferenciji za novinare i dodao. - Mnogo je godina prošlo otkako sam otišao iz Srbije, ali sam se vraćao s vremena na vreme. Ipak, ovaj spektakl je poseban, na otvorenom, podseća pomalo na neke festivalske nastupe u amfiteatru.

Foto: S. Doroški

Mada je njegov kalendar decenijama unazad popunjen nastupima u svim vodećim svetskim operskim kućama, Željka Lučića smo retko slušali u Srbiji. U poslednjih godinu, dve to se promenilo, pa je češće naš gost. Na pitanje "Novosti" da li je to slučajnost ili najava njegovog povratka kući, Željko iskreno odgovara:

- To je najava mog povratka. Rešio sam da malo više boravim na ovim prostorima i da se pevački aktiviram, tako da će posle ovih nastupa biti nekih novih lepih programa, novih predstava. Trenutno sam u pregovorima sa Aleksandrom Stankovim, upravnikom SNP, oko buduće saradnje, možda za Simona Bokanegra ili neki drugi naslov iz mog repertoara. Isto važi i za Beograd, tako da možete da očekujete da me od sada češće viđate ovde.

Po rečima Aleksandra Stankova, upravnika SNP, ciklus "Opera na vodi" je izuzetno značajan i pokazuje da je operi potreban novi prostor.

- SNP je već nekoliko puta imalo produkcije na otvorenom, poslednja je bila Verdijeva "Aida" na Petrovaradinskoj tvrđavi kada smo dokazali i pokazali da operska publika u našoj zemlji postoji i da je samo treba organizovati. Pravi put za privlačenje nove publike je kvalitetna predstava, a nju ćemo dobiti upravo sa umetnicima kao što je Željko Lučić koji će na najbolji način dočarati Rigoleta.

Organizatori "Opere na vodi" su Human District i Opera SNP, dok je generalni pokrovitelj manifestacije Belgrade Waterfront. 

VELIKA ČAST

U IME jednog od organizatora projekta Human District, novinarima se obratila Aleksandra Kovačević. Ona je istakla da im je velika čast što će tako veliki umetnik Lučić nastupiti 10. septembra u Beogradu na vodi, te da je pravi podvig da se tako veliki koncert organizuje, a da bude besplatan za sve posetioce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)