OVOM ULOGOM ODALA SAM POČAST ODRI HEPBERN. Ekskluzivno - Žeraldin Hejkvil, junakinja serije "Savremene istrage gospođice Fišer"

Nikola DRAŽOVIĆ

21. 08. 2022. u 10:30

AVANTURE australijske privatne detektivke iz 1920-ih, Frajni Fišer, zasnovane na knjigama Keri Grinvud, pokazale su se kao izuzetno uspešan međunarodni hit kada su 2012. pretočene u TV seriju "Istrage gospođice Fišer".

ОВОМ УЛОГОМ ОДАЛА САМ ПОЧАСТ ОДРИ ХЕПБЕРН. Ексклузивно - Жералдин Хејквил, јунакиња серије Савремене истраге госпођице Фишер

Foto: Foks

Na ovaj odlično ocenjen krimić posle tri sezone i 34 epizode stavljena je tačka, ali samo četiri godine kasnije dobio je nastavak u vidu spinofa "Savremene istrage gospođice Fišer", čije smo dve sezone već pogledali početkom leta na kanalu Foks krajm. Ali, za sve one koji su propustili ovaj termin, premijerno na Epik Drami, od 5. septembra, radnim danima od 19.30 - priča kreće ispočetka.

Radnja u spinofu vodi nas 40 godina u budućnost, odnosno u 1964, kada detektivsku štafetu preuzima Frajnina otkačena naslednica Peregrin Fišer. Iako bi se Frajn, uglađena, uvek besprekorno stilizovana, nikad bez muštikle, šešira i krzna, verovatno stropoštala u bolničku postelju pred prizorom svoje rođake koja spava u kamp prikolici i gaji sklonost ka neukrotivim muškarcima koje pritom veoma često menja, jedno im je zajedničko. Reč je, naravno, o nepogrešivom njuhu za zločin i sumnjive radnje koji se očigledno u porodici Fišer prenosi s kolena na koleno. U ekskluzivnom intervjuu za TV Novosti, glavna zvezda serijala Žeraldin Hejkvil otkriva nam šta je više zavolela kod svoje junakinje - njene vrline ili mane.

- Peregrin je avanturistkinja, i to je ono što me je kod nje prvo "kupilo". Ljudi kada razmišljaju o originalnoj seriji, i poređenju sa Frajni, veruju da je Peregrin neozbiljna. Frajni je, ipak, bila dama s početka 20. veka. Nosila je krzno, govorila bez gestikulacije i upadljivih grimasa, i nikada je niste videli bez njene elegantne muštikle. Međutim, ako razmislite, njih dve dele isti duh, jer nama sa ove distance Frajni deluje kao oličenje elegancije, ali ona je za svoje savremenike bila skandalozna. Žena detektiv koja rešava slučajeve ubistava nije bila tako čest slučaj u vreme kada je većina žena sedela kod kuće i čekala svoje muževe da se vrate iz kafane ili sa fronta, priznaćete - poručuje Žeraldin na početku razgovora.

Foto: Foks

Dodaje da su šezdesete prošlog veka za nju bile izazov jer joj je to jedna od omiljenih epoha, a sad je zahvaljujući ovoj seriji imala priliku i da je proživi.

- Radnja serije započinje kada Peregrin dobije pismo u kojem se od nje traži da dođe u Melburn kako bi preuzela nasledstvo od tetke, što je zaintrigira, jer za ovu svoju rođaku ona do sada nije znala. Međutim, baš ona je testamentom određena za njenu naslednicu. Frajn nije viđena otkako se njen avion srušio u džunglama Papue Nove Gvineje pre godinu dana. Pronađen je samo njen voljeni pištolj sa bisernom drškom, po kom je bila prepoznatljiva. Kada dođe u Melburn, od žene po imenu Birdi Birnsajd otkriva veliku tajnu. Peregrin je, kao i mnoge njene prethodnice, a među njima je bila i njena tetka Frajni, članica misterioznog Kluba žena avaturista. Svaka od članica koje su bile deo tog udruženja bile su posebne na svoj način. Jedna je bila prva žena koja se popela na vrh Himalaja, Kilimandžaro, druga poznati botaničar, treća vodeći profesor mikrobiologije, a Peregrinina vrlina je ta što poseduje posebne detektivske veštine koje nasledila od svoje tetke - objašnjava glumica.

Foto: Foks

To je put koji je Peregrin iz ušuškanog Pariza doveo na suncem okupane ulice Melburna, gde je trebalo da se uhvati u koštac sa svakojakim zločincima.

- Uzor za ovu rolu bila mi je predivna Odri Hepbern, jer je ona za mene sinonim te epohe. Kada sam dobila ponudu, odmah sam bila sigurna samo u jedno. Moja junakinja biće Odri Hepber krimi žanra - poručuje Žerladin.

Otkriva šta ju je to baš u liku slavne holivudske dive inspirisalo da u svoju Peregrin utka deo Odri.

- To je taj neodoljivi spoj romantičnosti i naivnosti, uz dozu neposlušnosti i "otkačenosti" koje do tada niste mogli da vidite kod žena, a koje je Odri nosila tako prirodno u svakom svom gestu. Ako je Frajni Fišer bila slika i prilika ženske elegancije s početka 20. veka, Odri je bila njegova poslednja moderna dama. Ovom ulogom na neki način sam joj odala počast - poručila je mlada glumica (37).

Žerladin ističe da je u ovoj seriji osetila pravi duh šezdesetih.

Foto: Foks

- Kuća u kojoj živi Peregrin deluje kao da bi u njoj živeo Ostin Pauers. Sve vreme sam očekivala da će odnekud iskočiti Džudi Garland, Doris Dej ili Ketrin Denevju i pitati me da im zapalim cigaru (smeh). Zaista je bilo divno iskusiti to vreme o kom današnje generacije malo znaju, a i sve ga manje poštuju. Čini mi se da su šezdesete bile poslednja dekada istinskih holivudskih legendi, dobre muzike i vrhunske mode - zaključuje glumica.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini