KULTURA JE KLJUČ PLANETE: Mikiju Manojloviću uručen Francuski orden viteza književnosti i umetnosti

A. POPADIĆ

15. 06. 2022. u 11:00

DRAGI Miki Manojloviću, u ime ministarke kulture Francuske proglašavam Vas vitezom književnosti i umetnosti - kazao je ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar pre nego što je čuvenom srpskom glumcu Predragu Mikiju Manojloviću okačio orden.

КУЛТУРА ЈЕ КЉУЧ ПЛАНЕТЕ: Микију Манојловићу уручен Француски орден витеза књижевности и уметности

Foto D. Milovanović

Ovo visoko francusko odlikovanje našem glumcu dodeljeno je pre nekoliko godina, ali mu je, zbog pandemije, uručeno juče u francuskoj ambasadi u Beogradu. Košar je prisutne goste podsetio na dugu i bogatu karijeru novoimenovanog viteza, ali i njegove veze sa Francuskom i saradnju sa tamošnjim velikim autorima, poput Fransoa Ozona, Žan-Žaka Beneksa, Žeroma Sala...

- Svojim slobodoumljem i humanizmom, sluhom za društvena pitanja, vodite hrabru borbu za povezivanje i integraciju ljudi kroz umetnost. Vaše angažovanje je snažno i na polju pomirenja i međukulturalnog dijaloga u regionu. Vi ste jedinstvena spona između Francuske i Srbije, kao i između zemalja Zapadnog Balkana. Briljantni umetnik veličanstvene harizme, ostajete jedna od glavnih figura jugoslovenskog filma proteklih 40 godina, zapravo filma uopšte. Vi ste istinska veličina evropske pozorišne i filmske umetnosti - završio je govor Košar, ispraćen dugim aplauzom prisutnih.

Manojlović, čija je baka bila Francuskinja, u svom govoru održanom na francuskom jeziku istakao je da mu je čast da njihov orden nosi na svom reveru. Potom se osvrnuo na uspomene iz detinjstva i svoje porodične veze sa ovom mediteranskom zemljom.

- Nekada davno, 1959. godine u našoj ulici u Beogradu pojavila se limuzina, dugačka bela korveta sa belim ukrasima na točkovima. Školski drug mog oca Žan Parizo i njegova žena Poleta došli su da nas posete, krstareći od Nansija do Beograda. Kao da je sleteo svemirski brod u ulicu gde su deca igrala fudbal. Bela korveta se posle dve nedelje vratila u Francusku, a u meni je zauvek ostalo urezano sećanje na taj prvi zagrljaj mog oca sa njegovim prijateljima. Taj zagrljaj je još uvek tu - kazao je laureat.

Miki Manojlović, Foto D. Milovanović

Glumac se prisetio i vremena kada je u "fići" sa majkom i ocem obilazio Francusku i svoju rodbinu.

- Danas je "fića" relikvija, ali još uvek čujem radostan smeh i glasan uzvik "Živela Francuska", koji je tada izgovorio moj otac.

Posle kraćeg boravka u toj zemlji, Manojlović se 1969. vratio u Beograd i saznao da mu je baka, Francuskinja, sa kojom je proveo veliki deo detinjstva i mladosti, teško bolesna i u bolnici.

- Video sam svoju baku Mari Kolen, ležala je u krevetu, i njene ogromne oči i slabašno telo. Osmehnula mi se i tiho izustila "govori francuski". Samo to i ništa više. Govorio sam joj o svemu, kao da smo se sklonili u neki zaklon od pljuska. Napustila nas je dve noći kasnije - kazao je Manojlović.

Vreme od te 1969. pa do danas donelo mu je, kako kaže, susrete sa velikim umetnicima i događajima, približilo udaljene prostore, različite nacionalnosti.

- Kultura i kreativnost su suština i ključ sveta, a taj ključ je često izgubljen. Francuska je svetionik i poslednji bastion odbrane evropske kulture pred sveopštim naletom osrednjosti i moći novca - zaključio je Manojlović.

Miloš Avramović, Miodrag Radonjić i Tamara Krcunović , Foto D. Milovanović

Brojne ugledne zvanice

URUČENjU ordena Manojloviću prisustvovale su brojne ugledne zvanice, među kojima Ivan Karl, Dragoljub Mićunović, Veran Matić, Suzana Vasiljević, Gordan Matić, Olja Bećković, Sreten Radović, ekipa "Južnog vetra", predvođena rediteljem Milošem Avramovićem... kao i Manojlovićeva supruga, direktorka JDP Tamara Vučković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)