POSTAVKA RADOVA ANE VRTAČNIK U GALERIJI "IKS VITAMIN": Mekane misli u svetu od vune

M.A.K.

31. 05. 2022. u 17:35

IZLOŽBA "Taktilni hibridi" Ane Vrtačnik, biće otvorena, 1. juna u 20 časova, u galeriji "Iks vitamin" (Resavska 19).

ПОСТАВКА РАДОВА АНЕ ВРТАЧНИК У ГАЛЕРИЈИ ИКС ВИТАМИН: Мекане мисли у свету од вуне

foto promo

Postavka dela realizovanih od vune, upotrbljene na različite načine, realizovana je u saradnji sa galerijom "Bel Artiz" Novog Sada.

- Prolazeći kroz proces nabavljanja, pranja, češljanja i ručne izrade prediva, umetnica uspeva da utka svoje misli u svoje delo. Odabirom vune kao materjala, Ana Vrtačnik se osvrće na prakse umetnica 20. veka, koje upotrebom tekstila i drugih mekanih materijala referišu na rodnu neravnopravnost u umetničkom svetu- piše u najavi.
Autorka koja od mekih materijala stvara slike, skulpture i instalacije, do sada je imala brojne samostale i grupne izložbe i sarađivala sa različitim umetnicima, kustosima, institucijama i galerijama širom sveta ( Kina, Švajcarska, Belgija, Holandija, Austrija, Danska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Španija...). Dobtitnica je nagrada fondacija "Mali princ" i "Milivoj Nikolajević", priznanja Univerziteta u Novom Sadu za vrhunske rezultate u oblasti umetnosti, kao i prve nagrade za pozorišni plakat na 58. Sterijinom pozorju.
- Ana Vrtačnik konstantno posmatra prirodu i crpi inspiraciju iz nje. Intrigiraju je organske forme i teksture koje prevodi u umetničke, i na tom putu sve više se udaljava od polaznih oblika preuzetih iz prirode, toliko da oni postaju neprepoznatljivi, nastojeći da komponuje autonomne apstraktne celine- piše u katalogu kustoskinja Slavica Žarković .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju