DUHOVITO I GORKO O PROŽDRLJIVOM SVETU: Slavni umetnik Ervin Vurm održaće večeras predavanje ispred MSUB

M. KRALj

30. 05. 2022. u 13:13

SPECIJALNO za izložbu u beogradskom Muzeju savremene umetnosti, svetski slavni likovni stvaralac Ervin Vurm napravio je čitavu novu seriju radova i posvetio ih najznačajnijim građevinama jugoslovenskog modernističkog nasleđa naše prestonice.

ДУХОВИТО И ГОРКО О ПРОЖДРЉИВОМ СВЕТУ: Славни уметник Ервин Вурм одржаће вечерас предавање испред МСУБ

Foto Bojana Janjić, MSUB

Povodom postavke "Jedan minut zauvek", na kojoj je predstavio svoj bogati 30-godišnji opus, na svih pet nivoa zdanja na Ušću, svoje poštovaoce počastvovaće i besplatnim predavanjem, zbog koga je posle svečanog otvaranja ponovo gost Beograda.

Ovaj susret sa publikom, na kojem će govoriti o svojim shvatanjima umetnosti, načinu rada, pogledima na savremeni svet i izazovima sa kojima se suočava kao autor, planiran je za večeras u 20 časova, ispred MSU.

- U radu Ervina Vurma, domaćinstvo postaje mesto za izražavanje psiholoških stanja pojedinca, pretvaranjem kuće u čovekoliko biće - piše čuveni francuski istoričar umetnosti Žerom Sans, koji je, uz Marjanu Kolarić, direktorku MSU, kustos beogradske postavke. - Sagledavajući ljudsko telo koje sami vajamo svojim radnjama, Vurm groteskno preuveličava i umanjuje. Ponekad, to se razotkriva kao neka vrsta izvinjenja za preterivanje i našu danas neutoljivu bulimiju, u jednom društvu sve željnijem potrošnje, moći, ozloglašenosti, priznanja ili slave. Njegova ikonička "Debela kola" i "Debele kuće" predstavljaju gorka zapažanja o našem potrošačkom društvu i u njega ugrađenim izazovima kapitalizma.

Na prvoj samostalnoj izložbi u Srbiji, koja je do sada i njegova najveća postavka na Balkanu, umetnik koji je dva puta učestvovao na Bijenalu u Venciji i dobio najviše priznanje svoje zemlje - Veliku nacionalnu nagradu Austrije, predstavio je i jednominutne skulpture (donele su mu globalnu popularnost, posebno posle pojavljivanja u spotu grupe "Red hot čili pepers"), ali i "Usku kuću", "Apstraktnu kuću", apstraktne i performativne skulpture, fotografije, video - radove, performanse, crteže i slike... Inače, dela ovog autora čuvaju se u nekim od najznačajnijih institucija na planeti, uključujući Muzej Solomona R. Gugenhajma, Kolekciju Pegi Gugenhajm, Umetnički centar Voker, Muzej Ludvig, Muzej umetnosti St. Sent Galen, Pompidu centar...

POČASNI DOKTORAT

TOKOM 65 godina trajanja, Univerzitet umetnosti u Beogradu dodelio je samo devet počasnih dotkorata, i to stvaraocima svetske reputacije. Ove srede će se velikanima kao što su Kšištof Penderecki, Janis Kunelis, Zubin Mehta, Vladan Radovanović, Boris Podreka, Marina Abramović, Dušan Makavejev, Miodrag Tabački, Eugen Inđić, pridružiti i Ervin Vurm. Priznanje će mu biti uručeno u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti, a na ceremoniji će govoriti dr Mirjana Nikolić, rektor, mr Dimitrije Pecić, dekan FLU i dr Jelena Todorović, prodekan za međunarodnu saradnju FLU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina