DIREKTORKA MSUB MARIJANA KOLARIĆ O NASTUPU SRBIJE U VENECIJI: Zadovoljeni visoki profesionalni standardi

M.A.K.

29. 04. 2022. u 16:22

KOMESARU nastupa Srbije na 59. Bijenalu u Veneciji, Marijani Kolarić, direktorki Muzeja savremene umetnosti, kako je to naglasila u jučerašnjoj izjavi za medije, mnogo radosti donela je vest da je onlajn platforma za savremenu umetnost "Artsi" proglasila naš paviljon, u kome je predstavljen projekat "Hod sa vodom" umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić, za jednu od 10 najboljih nacionalnih postavki.

ДИРЕКТОРКА МСУБ МАРИЈАНА КОЛАРИЋ О НАСТУПУ СРБИЈЕ У ВЕНЕЦИЈИ: Задовољени високи професионални стандарди

Foto Bojana Janjić, MSUB

- U selekciji portala "Artsi", pored paviljona Srbije našli su se američki, nemački, ali i britanski paviljon kome je ove godine dodeljen "Zlatni lav" za najbolji nacionalni paviljon - ističe Kolarićeva, dodajući da se do uspešnog nastupa došlo uz  izazove sa kojima su se suočavali,  pre svega kratkim rokom od samo četiri meseca za organizaciju i realizaciju nastupa u Veneciji. - Takođe, strahovali smo da li će zbog situacije sa Kovidom -19 biti moguće uopšte otvaranje izložbe za javnost.

Prvobitan budžet namenjen ovogodišnjem učešću na Bijenalu, prema njenim rečima, bio je uvećan za nekoliko miliona zahvaljujući odobrenju Ministarstva kulture i informisanja, a sredstva su dodatno uložena u uređenje paviljona i produkciju izložbe. To je, naglašava direktorka MSUB, umnogome doprinelo da se ostvare svi željeni zahtevi umetnika i zadovolje visoki profesionalni standardi predstavljenog umetničkog rada:
- Knjiga umetnika štampana je u izdanju Muzeja savremene umetnosti i "Mus" (Mousse), izdavačke kuće iz Italije što je takođe doprinelo većem vizibilitetu projekta i izložbe "Hod sa vodom", široj distribuciji knjige na evropskom tlu kao i životu umetničkog projekta nakon Bijenala. Izazova je uvek mnogo kada su u pitanju ovako veliki projekti koji sa sobom nose puno birokratskih ograničenja koja se ne odnose samo na našu instituciju nego pravila i procedure koje propisuje direkcija Bijanala, kao što je slučaj na primer da projakat uređenja i adaptacije Paviljona za izložbu mora raditi isključivo licencirani arhitekta koji poseduje licencu u Italiji, i slično.
Kao organizator nastupa Srbije na Bijenalu u Veneciji, MSU je, smatra Kolarićeva, uspeo da prevaziđe sve vidljive i nevidljive prepreke i realizuje projekat na zavidnom nivou, o čemu svedoče reakcije i pohvale domaće i inetrnacionalne stručne javnosti.
Trudili smo se da odgovorimo na sve želje i očekivanja umetničkog tima projekta "Hod sa vodom" i izložbu svečano otvorimo uz veliki broj zvanica i u dobroj atmosferi.
-  Ova izložba je postavila visoko lestvicu za sledeće predstavnike na ovoj najprestižnijoj svetskoj umetničkoj manifestaciji, i veoma sam ponosna da sam dala svoj glas ovom projektu na konkursu. Svakako pred nama je samo jedan put, na kom želimo da svakog dana budemo bolji i uspešniji pa ćemo se truditi još više ubuduće da svojim programima i produkcijom podižemo profesionalne standarde kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni - zaključuje komesar izložbe kojom smo se predstavili na Bijenalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)