POČELE PROBE "EDIPA" U JDP: Predstava inspirisana Sofoklovom tragedijom, u režiji Vita Taufera

V.V.S.

16. 05. 2022. u 19:34

U JUGOSLOVENSKOM dramskom pozorištu počele su probe predstave rađene po motivima Sofoklovog "Kralja Edipa, u režiji Vita Taufera.

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ЕДИПА У ЈДП: Представа инспирисана Софокловом трагедијом, у режији Вита Тауфера

foto:Promo

U tragediji o Edipu, sinu tebanskog kralja Laja i Jokaste, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, u naslovnoj ulozi pojavljuje se Milan Marić, a u predstavi igraju i Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Branko Cvejić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić. Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Boroža, kostimograf Marija Marković Milojev, kompozitor Manjifiko a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Slovenački reditelj Vito Taufer je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani 1985. godine. Od tada je režirao više od sto dramskih predstava, nekoliko opera i jedan igrani film. Sarađivao je sa brojnim pozorištima širom bivše Jugoslavije i dobitnik je velikog broja najznačajnijih teatarskih nagrada i priznanja među kojima su nekoliko Borštnikovih nagrada, nekoliko Lovorovih venaca sarajevskog MESS-a, Sterijine nagrade, nagrade "Marul" Marulićevih dana, Prešernove nagrade"Godine 1996. Taufer je dobio Specijalnu nagradu Bitefa za predstavu Silence Silence Silence u produkciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane. Režirao je dela Gogolja, Krleže, Joneska, Šekspira, Beketa, Sofokla, Čehova. Premijera predstave Edip planirana je za septembar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!