SRPSKO SELO ŽRTVA: Poratne godine u romanu "Istina nema rok trajanja"

Dragoljub Gagričić

08. 05. 2022. u 13:00

U SELU na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne još nisu zalečene rane Drugog svetskog rata, a uz oskudicu u vrletima, život zagorčavaju stalne prismotre, pretnje i tortura vlasti, ideološka trvenja i obračun neistomišljenika, uz mrežu uhoda i doušnika i namete na seljačkoj grbači.

СРПСКО СЕЛО ЖРТВА: Поратне године у роману Истина нема рок трајања

O-ruk za novi put i život na tromeđi, Foto Arhiva Doma kulture Priboj

Nastavljajući slikanje krvavih tragova, lomove u dušama i stradanje srpskog sela, započetih u romanu "Šumljaci", Miomir Milinković (74), univerzitetski profesor retorike i književnosti, pesnik i pripovedač iz Beograda, u romanu "Istina nema rok trajanja" pokreće niz pitanja, pre svega borbe za goli život, slobodu mišljenja i ponašanja.

Pisac je ulogu naratora u prvoj deceniji iza rata prepustio svojim junacima. Dečak Stanimir odrasta bez roditelja jer mu je majka umrla, a otac je kratko na slobodi između tamnice u dva logora u dve države. Teret porodice pada na pleća baba Milosave, koja malog Stanimira uči da u surovom životu ne klekne pred nedaćama, već da se istrajno bori i ostane čista obraza.

Zbog svojih uverenja i neskrivenog patriotizma, dečakov otac Tijosav postaje žrtva komunističkih vlasti, koje ga, nakon ropstva u Nemačkoj, posle niza tortura, deportuju na Goli otok, pod sumnjom da je sarađivao sa odmetnicima, pa je neprijatelj novog društvenog sistema.

Miomir Milinković, Foto Privatna arhiva

Na tromeđi još traju zasede i potere vlasti za odmetnicima, a besane noći i sudbine niza ljudi zavise od toga ishoda. "Šumljaci" ubijaju učitelja Jakuba, komunistu, koji smatra da je batina još uvek najsigurnije i najefikasnije sredstvo vaspitanja. S druge strane, učiteljica Lila nalazi put do dečjih srca i stiče poverenje roditelja. U galeriji likova autora romana ističe se student Sveta, koji je svojim ponašanjem "trn u oku" vlasti, pa ga prisilno šišaju i pokušavaju da ga disciplinuju. Gatara Jerina zna sve šta se događa, a Jule Pecikoza je poltron i špijun od koga svi zaziru. U svakodnevicu života dramatične scene donosi bekstvo komšije Živorada sa Golog otoka, ali i dolazak Kristine, Tijosavljeve ćerke iz ljubavi sa Nemicom. Ona donosi očev zarobljenički dnevnik, dok on robija na Golom otoku i ostaje da deli nemaštinu i sudbine tromeđe.

Ispomoć komšija dragocena u gradnji, Foto Arhiva Doma kulture Priboj

ŽIVOT PO NAREDBI

- ROMAN je prepun dramatičnih scena i uverljivih slika u kojima pisac sa neskrivenom dozom ironije i sarkazma prikazuje vreme jednog ortodoksnog sistema, koji se neprijateljski odnosi prema svemu što je odudaralo od uniformisanosti programiranog načina življenja - podseća u recenziji dr Milutin Đuričković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri