TREĆI SVETSKI RAT UMALO POČEO U NIŠU: Srpski grad dobija spomenik sovjetskim vojnicima stradalim u sukobu sa Amerikancima

Srna

06. 05. 2022. u 15:29

U Nišu će u nedelju, 8. maja, svečano biti otkriven spomenik, podignut na mestu Niškog incidenta, lokaciji napada američke avijacije na Crvenu armiju 1944. godine, saopštila je danas Ambasada Rusije u Srbiji.

ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ УМАЛО ПОЧЕО У НИШУ: Српски град добија споменик совјетским војницима страдалим у сукобу са Американцима

Foto: Turistička organizacija Srbije

Spomenik će biti otkriven povodom 77 godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Spomen-obeležje je podignuto na inicijativu Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" u Beogradu i Ambasade Rusije u Srbiji, uz podršku grada Niša i Društva srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika "Naisus".

Na svečanosti se očekuje prisustvo delegacije Ambasade Rusije u Srbiji na čelu sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom, kao i predstavnika Vlade Srbije, javnih, naučnih i kulturnih radnika.

Otkrivanje spomenika predviđeno je za 11.00 časova na lokaciji stari put Niš-Aleksinac, prekoputa mlekare "Milk haus".

Kako su organizatori podsetili, 7. novembra 1944. godine, na dan Oktobarske revolucije, konvoj tadašnjih sovjetskih trupa, koji se kretao između gradova Niša i Aleksinca, iznenada je napala grupa američkih lovaca "P-38 lajtning", nakon čega je došlo do vazdušne bitke, u kojoj je bilo ozbiljnih gubitaka na obe strane.

U saopštenju ruske Ambasade se ističe da još nema konsenzusa da li je Niški incident greška saveznika usled kobnog spleta okolnosti ili je došlo do njihove dobro pripremljene provokacije.

Dodaje se da je ova epizoda dugo bila zataškavana, jer je ruske trupe napao saveznik, a ne njemački neprijatelj.

Američko objašnjenje je bilo da su pomiešali Niš sa Novim Pazarom, gde su nameravali da gađaju njemačke nacističke trupe koje su se povlačile prema BiH.

U saopštenju se navodi da je objašnjenje sasvim uverljivo, ako se ne uzme u obzir da je pukovnik Klarens Teodor Edvinson bio iskusan pilot koji je imao više od 4.000 časova leta, da Niš, tada drugi po veličini grad u Srbiji, nije bio nepoznat američkim pilotima, pošto je 1943. i aprila 1944. godine bombardovan mnogo puta i nikad ga nisu pomešali sa Novim Pazarom, kao i da su jasno bile vidljive identifikacione oznake sovjetskih aviona.

Američki vazdušni napad je predvodio pukovnik Edvinson, koji je, uprkos osrednjosti zadatka, angažovao sve raspoložive snage, armadu od 60 dvomotornih lovaca.

Prema zvaničnoj verziji, dalje krvoproliće sprečio je heroj Sovjetskog Saveza, komandant leta 866 IAP, dvadesetednogodišnji kapetan A.I. Koldunov, koji je, rizikujući da bude oboren, probio odbrambeni krug "lajtninga", približio se avionu američkog pukovnika Edvinsona i pokazao svoje identifikacione oznake, nakon čega je Edvinson odmah odveo američku grupu u bazu.

Ruski maršal Birjuzov, kako se navodi, do kraja života nije verovao u iskrenost američkih izvinjenja i sve što se dogodilo tog 7. novembra smatrao je smišljenom neprijateljskom akcijom američkih saveznika.

BONUS VIDEO: AVIONI NADLEĆU MOSKVU: Piloti ruskih akrogrupa i vazdušnih snaga vežbaju za paradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a