IZLOŽBA "ŽVRLJANJE" DUŠICE PEJIĆ U "HAOSU": Crteži nastali u pokretu

M.A.K.

18. 04. 2022. u 17:02

U BEOGRADSKOJ galeriji "Haos" od utorka, 19. aprila, biće izloženi apstraktni radovi Dušice Pejić, na izložbi crteža naslovljenoj "Žvrljanje".

ИЗЛОЖБА ЖВРЉАЊЕ ДУШИЦЕ ПЕЈИЋ У ХАОСУ: Цртежи настали у покрету

Foto promo Galerija Haos

U ovim delima, kako piše u najavi, umetnica "nam ističe potrebu nesvesnog beleženja plesnih poteza četkom ili šrafiranih zapisa pastelom kroz znakove nekog njenog tajnog likovnog pisma, njenih intimnih ispovesti". Pokret je jedna od najznačajnijih karakteristika likovnog izraza, umetnice koja se bavila i ritmičkom gimnastikom, baletom, mačevanjem, video projekcijama, scenografijama, štampom na tkaninama...

- Pejićeva oduvek tvrdi da je njen rad centriran na pokretu - bilo teksta, energije ili tela - a u novonastalom opusu naslućuju se novi odnosi i tenzije - piše u katalogu teoretičarka umetnosti Aleksandra Lazar. - Umetnica se udaljava od ranijih pretežno monohromatskih kompozicija u paletu dinamičnih bojenih površina sa baletskom modulacijom balansiranog, elegantnog poteza pastelom, koje možemo čitati i kao odnos amplituda, frekvencija i modulacija prisutnih u zvučno-senzornim talasima. U prostor oblikovan likovnim elementima uplivava iskra linearne modulacije zvuka i manifestacije pokreta.

Master i osnovne studije Dušica Pejić (1976) je završila na katedri za slikarstvo Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, u klasi profesora Milana Blanuše. Izlagala je samostalno i grupno od 2000. u zemlji i inostranstvu, a dugogodišnji likovni kritičar "Večernjih novosti" Vasilija B. Sujića, uvrstio je u osam najistaknutijih autora apstraktne orijentacije u srpskom slikarstvu posle 2000. godine.

Izložba će biti otvorena do 13. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna