HANDKE JE PRVA NEMAČKA REČ KOJA SRPSKI ZVUČI: Povodom Svetskog dana poezije Matica srpska odaje počast nobelovcu

Jovanka Simić

22. 03. 2022. u 09:36

SVEČANOST povodom 80. godišnjice rođenja nobelovca i svog počasnog člana Petera Handkea, a povodom Svetskog dana poezije, Matica srpska juče je započela promocijom poezije srpskih pesnika o ovom piscu čije delo poeziju ponajmanje sadrži ali njegov doživljaj sveta, a naročito stradanja srpskog naroda od devedesetih do danas, nalik je poeziji.

ХАНДКЕ ЈЕ ПРВА НЕМАЧКА РЕЧ КОЈА СРПСКИ ЗВУЧИ: Поводом Светског дана поезије Матица српска одаје почаст нобеловцу

Foto Tanjug

Stihovi naših poznatih pesnika ali i osvrti na Handkeovo književno delo, kao i svedočenja o susretima sa nobelovcem i njegovim knjigama iz pera Zorana Avramovića, Selimira Radulovića, prof. dr Jovana Delića, Gojka Đoga, Radomira Uljarevića, Milete Aćimovića Ivkova, Živojina Rakočevića i drugih, sabrani su na 560 stranica u knjigu "Peter Handke ili pravda za čoveka i čovečnost". Knjiga će biti promovisana u sredu u podne, danas će biti prikazan dokumantarni film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea", a juče je bio dan za pesnike.

- Handke je naš sabrat i mi ga smatramo srpskim pesnikom. On je to postao u najtežim vremenima za srpski narod kada se to malo ko usudio a sebe je najviše ovenčao svojim putovanjima po Kosovu, po Velikoj Hoči gde je spavao u nekom krevetu slušajući ptice kako pevaju. Kazao je da je srpski narod na Kosovu najusamljeniji narod u Evropi. Danas se baš na pravom mestu, u Matici srpskoj, njemu odaje počast - rekao je akademik Matija Bećković koji je "drugog srpskog nobelovca" po sopstvenom priznanju upoznavao nekoliko puta.

Skoro je to, priseća se, bilo na Mokroj gori kada je Handke pevao
uglas sa domaćinima "Ide Mile lajkovačkom prugom" a najviše mu se dopao stih "Dugaaaačka je lajkovačka pruga". Često ga je ponavljao kao refren.

Peter Handke u Matici srpskoj 2017. godine, Foto Arhiva Novosti

- Kao sin nemačkog jezika, nagnao je 2019. godine Nobelov žiri da mu se pokloni a to je bila velika rehabilitacija Nobelove nagrade i njen povratak književnosti - kazao je Bećković i pročitao svoju pesmu "Gete i Handke" u kojoj kaže da je Gete "najveći među Nemcima" iz srpske poezije zaključio da naš narod zaslužuje bolju istorijsku sudbinu a kada je, dva veka docnije, do istog zaključka došao i Handke, uzeli su mu - Geteovu nagradu.

Pesnik Miodrag Radičević pesmu o "Handkeu" započinje sećanjem na jednu zlatnu jesen u Smederevu kada je pio vino sa velikim piscem i u nekom trenutku poželeo je da mu kaže kaže da je "Handke" prva nemačka reč koju je naučio a da tako - srpski zvuči.

Prisetio se ovom prilikom Đorđo Sladoje da je slavnog pisca upoznao pre pet godina na "Prozefestu" Kulturnog centra Novog Sada kada mu je uručena nagrada sa imenom začetnika srpskog romana Milovana Vidakovića.

- On je u ključnim trenucima za srpski narod stao uz nas i to je platio visokom cenom, višom nego neki naši intelektualci koji su sve to posmatrali prilično ravnodušno - kazao je Sladoje.

Svojoj pesmi dao je naslov "Zatočnik" jer taj naziv kod Srba simbolizuje onog ko umesto nekog onemoćalog ide u boj, poput Ive Senkovića ili Bolanog Dojčina. U Sladojevoj pesmi Handke je naš zatočnik koji nas predstavlja i brani u svetu.

Foto Tanjug

Pesma Ivana Negrišorca nosi naslov "Jednog jesenjeg jutra u Velikoj Hoči, Peter Handke se budi uz pev slavuja pa spokojno gleda u dane koji dolaze". Veroljub Vukašinović svoju pesmu naslovio je "Handke na Moravi", a Blagoje Baković u pesmi "Vrh od gromobrana" kaže "Hvala tebi, Peter Handke što istinom plaćaš danke, što si si rane Srpstva celog primio na svoje telo".

Dragan Jovanović Danilov spevao je "Živu prepisku za Handkea", a Miroslav Aleksić, inspirisan čuvenim romanom naslovio je svoju pesmu "Strelčev strah od penala".

Iskreno obradovan

PREDSEDNIK Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, u svetu pesništva znan pod imenom Ivan Negrišorac, otkrio je "Novostima" da je juče ujutru u telefonskom razgovoru obavestio Handkea o Spomenici i da će tri dana trajati svečanost posvećena njemu.

- Istinski se obradovao, zahvalio i zamolio me da pozdravim sve pesnike i celokupnu srpsku kulturu - kazao je Stanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!