"MALA SUPRUGA" NA MALIM EKRANIMA: U pripremi ekranizacija još jednog dela srpske kraljice ljubavnih romana Mir-Jam

J. BANjANIN

19. 03. 2022. u 13:28

FATALNE romanse, prepreke u društvenom statusu koje kvare ljubavnu sreću, gresi iz prošlosti - teme su vrhunskih dela svetske književnosti, holivudskih melodrama i romantičnih komedija, kao i vikend romana, popularnih "ljubića".

МАЛА СУПРУГА НА МАЛИМ ЕКРАНИМА: У припреми екранизација још једног дела српске краљице љубавних романа Мир-Јам

Milan Karadžić, Foto V. Danilov

Neprikosnovena kraljica ovog žanra u istoriji srpske književnosti je Milica Jakovljević, popularna Mir Jam, autorka najčitanijih romana u Jugoslaviji između dva svetska rata. Skoro šest decenija posle književnicine smrti, njeni romani su se ponovo prodavali u velikim tiražima, a serije snimljene po njenim delima postale najgledaniji televizijski programi. Mnogi su pratili, a neretko i plakali nad životnim i ljubavnim pričama junaka iz ostvarenja "Ranjeni orao", "Greh njene majke", "Samac u braku", "Nepobedivo srce" ili "Jedne letnje noći".

I kada smo pomislili da smo videli ekranizacije svih dela srpske kraljice ljubavnih romana, produkcija Innovative pripremila nam je iznenađenje. Kako "TV novosti" ekskluzivno saznaju, producenti Nikola Burovac i Danijel Đurić pripremaju seriju "Mala supruga" prema istoimenom romanu Mir Jam, koji do sada nije obrađivan.

Foto Promo

Po prvi put će serija po motivima dela Mir Jam biti smeštena u sadašnje vreme, a ne u epohu između dva rata. Scenaristkinja Aleksandra Kostadinović pobrinula se za to da se odnosi i biografije likova očuvaju i verno prenesu u moderno doba. U tome joj pomaže stari majstor Milan Karadžić, kome je poverena i režija, a u planu je stotinu epizoda.

Iako je broj epizoda veliki, serija po žanru neće biti telenovela, već melodrama, jer će pratiti trag Mir Jam. Kako saznajemo, radnja će biti malo proširena, ali autori neće remetiti ono što je Mir Jam napisala, i priče i odnosi junaka "Male supruge" odvijaće se u kamernoj, intimnoj atmosferi. Poznati ljubavni zaplet u novom, drugačijem, modernom svetlu, biće predstavljen tako da će ovu porodičnu melodramu moći da gledaju i deca od deset godina i bake i deke.

Petar Božović, Foto V. Danilov

Svet se promenio, više ne važe pravila od pre pola veka, ali Mir Jam nas i danas zabavlja kao nekad. U svojim "ljubićima" bavila se običnim čovekom, klasičnim životnim problemima, odnosima u porodici, preljubama, svime onime što i danas proživljavamo i gledamo oko nas. Nije slučajno što su njeni romani toliko čitani, bez obzira na to što proučavaoci književnosti i dalje ne posvećuju puno pažnje njenom radu, i najčešće je smatraju spisateljicom trivijalne literature za romantične devojke i sredovečne gospođe.

U središtu "Male supruge" je Đurđica, naivna i prostodušna mlada žena sa sela, miraždžika neiskvarenog srca. Glavna junakinja i njena majka Mara, posle smrti glave porodice, Bore, prodaju firmu i vraćaju se u rodno selo. Kao najimućnija porodica, počinju da žive mirnim, rasterećenim životom, ali Đurđica upoznaje Branka, istaknutog doktora iz grada. Njeni problemi i zaplet počinju kada se uda za Branka, koji u brak ulazi iz računa, ne prekidajući vezu sa dugogodišnjom ljubavnicom, fatalnom Nadom. Radnja serije će biti smeštena u Vojvodinu.

Voja Brajović, Foto V. Danilov

Snimanje nove serije trebalo bi da počne krajem aprila, najkasnije početkom maja. U toku je podela uloga i dogovori sa glumcima, te još nije poznato ko će se naći u glavnim ulogama. Planirano je da serija bude emitovana na Prvoj televiziji u udarnom terminu.

 

BIĆE SNIMAN I FILM "EL BOEMO"

PRODUKCIJSKA kuća Innovative će u maju u Novom Sadu započeti i snimanje kafanske crne komedije "El boemo", u režiji talentovanog mladog reditelja Marka Jovičića. Glavne uloge tumače legendarni Voja Brajović i Petar Božović, doajeni našeg glumišta i dobitnici "Dobričinog prstena". Skoro 35 godina posle filma Emira Kusturice "Crna mačka, beli mačor", publika će ponovo moći da gleda omiljeni žanr, crnu komediju, specifičnu za naš mentalitet i područje, a sve će biti zakićeno izuzetnom kafanskom muzikom. Glavni akter "El boema" biće kafanski pevač, a tu rolu će odigrati Ivan Kurtić, koga mediji prethodnih godina nazivaju "najboljim promoterom opusa Šabana Bajramovića".

Petar Božović će igrati Vukotu Petrovića, vlasnika kafane po kojoj i film nosi ime.

Planirano je da "El boemo" bude u bioskopima već od oktobra, a da premijeru ima na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA NAD SRAMOTAMA! Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici