"CRNJANSKI" PRIPAO ALEKSIĆU: Dodeljena ugledna književna nagrada koja nosi ime velikog srpskog pisca

V. N.

07. 03. 2022. u 23:10

KNjIŽEVNU nagradu "Miloš Crnjanski" za 2020/2021. godinu žiri u sastavu prof. Milo Lompar (predsednik), prof. Bojana Stojanović Pantović i prof. Slađana Jaćimović dodelio je Dejanu Aleksiću za prvi roman "Petlja" ("Laguna", 2021).

ЦРЊАНСКИ ПРИПАО АЛЕКСИЋУ: Додељена угледна књижевна награда која носи име великог српског писца

Foto Privatna arhiva

Pisan iz perspektive glavne junakinje, ovaj roman donosi složenu i napetu priču o sudbini žene koju nepristajanje na stereotipe, socijalna neprilagođenost i svojevrsna autodestruktivnost dovode do granične pozicije izopštenika, ali i samospoznaje.

Naslov romana višestruko je simboličan. Vešto preplićući narativne niti, Aleksić stvara petlju u kojoj se ukrštaju različite vremenske i tematske ravni, a gde traumatični događaji rastureni po sećanju dobijaju svoje konačno uobličenje i značenje u sadašnjem trenutku boravka u pograničnom zatvoru. Ironično i lucidno sagledavajući sebe i svet oko sebe, glavna junakinja se postavlja kao "petlja na užetu jednoličja" - njena sudbina se dramatičnim ubrzanjem kreće između ekstrema u kojima se i njen status menja od marginalnosti do pobune, od posmatrača do inicijatora sudbinskog preokreta, od žrtve do ubice. Naizgled apsurdni incindent koji je smešta u zatvorsku ćeliju samo je poslednje zatezanje petlje na sudbinskoj niti Dine Poledice. Ne pristajući da se uklopi, nemoćna da prihvati tragične događaje koji joj oduzimaju najbliže ali dovoljno jaka da se odupre sveprožimajućem zlu sažetom u liku grotesknog kriminalca, Dina svoj pad doživljava kao priliku za očišćenje samospoznajom i novo rođenje. Aktivirajući u romanu i svojevrsnu egzistencijalističku dimenziju, Aleksić priču o junakinji koja je obolela od praznine modeluje i kao priču o našem vremenu premreženom naprslinama i dubokim poremećajem, a u kojem nepristajanje ima visoku cenu ali i potencijal autentičnog odgovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)