OBNOVA DUČIĆEVOG LEGATA: Direktorka Ivana Grujić o radovima na rekonstrukciji Muzeja Hercegovine

D. CURAĆ

18. 02. 2022. u 10:27

U MUZEJU Hercegovine u toku su građevinski radovi na uređenju Dučićevog legata, kao i u prizemlju zgrade, gde su pronađeni ostaci starog Trebinja u vidu velikih bedema i kaldrme.

ОБНОВА ДУЧИЋЕВОГ ЛЕГАТА: Директорка Ивана Грујић о радовима на реконструкцији Музеја Херцеговине

Direktorka Ivana Grujić

Radovi u Dučićevom legatu obuhvataju rekonstrukciju celokupnog izložbenog prostora gde su smešteni Dučućevi pokloni i njegove lične stvari.

- Iskoristili smo trenutak organizovanja izložbe o Dučuću u Beogradu i Banjaluci, tokom kojih su predmeti iz naše zbirke izloženi u ovim gradovima. To je bila odlična prilika da pokrenemo rekonstrukciju prostora Legata, koji je odavno zaslužio da bude saniran - rekla je Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine.

Ovom rekonstrukcijom značajni prostor u Muzeju trebalo bi da dobije dostojan izgled kakav i zaslužuje zbirka koju je rodnom gradu poklonio veliki pesnik i diplomata. Sa unutrašnjih zidova na južnoj strani skinut je malter, a do izražaja je došao hercegovački kamen.

- Osim toga, radimo i na sanaciji podova, te uvođenju nove vrste grejanja i hlađenja, koje će omogućiti da se sa fasade zgrade Muzeja skinu i preostali klima uređaji koji narušavaju njen izgled - dodala je Grujićeva.

Radovi se izvode i u podrumu Muzeja, ispod koga se krije neprocenjivo bogatstvo koje je svedok burne i duge istorije Trebinja.

- U tim podrumskim prostorijama smo podigli pod i ispod njega su nam se ukazali zidovi starog Trebinja koji se nastavljaju na već otkrivene kamene zidove ispod tornja Muzeja. Sada planiramo da na tom delu stavimo staklo tako da svi posetioci i građani Trebinja vide šta se krije ispod zgrade Muzeja koja je sama po sebi veoma interesantna - istakla je Grujićeva. n

SREDSTVA

ZA sve ove radove potrebna su značajna finansijska sredstva. Ipak, u ovoj ustanovi veruju da će Grad, resorno ministarstvo, privrednici i donatori biti ti koji će omogućiti da se završe svi započeti radovi. Već su dobili prvu donaciju od Italijanke Karmele Skarano Maračić iz Barija, koja je putem Fondacije "Sestosenso" uplatila 3.000 evra, žene koja je svojevremeno radila naučne radove o Dučiću i koja se prosto zaljubila u njegov rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom