ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA GRADA BEOGRADA I BIOLOŠKI FAKULTET: Zajednička briga o Botaničkoj bašti

M.A.K.

11. 02. 2022. u 15:37

U BOTANIČKOJ bašti, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Biološki fakultet potpisali su Protokol o saradnji, koji je vezan kako direktno za spomenik kulture "Jevremovac" (ima status spomenika prirode od velikog značaja - II kategorije, ali i kulturog dobra, jer staklara predstavlja značajnu arhitektonsku i kulturno-istorijsku vrednost), tako i za zaštitu i konzervaciju kulturne baštine, tokom izvođenja radova na javnim spomenicima, ali i kulturnim dobrima.

ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА ГРАДА БЕОГРАДА И БИОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ: Заједничка брига о Ботаничкој башти

Foto promo

Botanička bašta "Jevremovac" u Beogradu je osnovana 1889. godine.

Posle velikih poplava 1888. i 1889. u znatnoj meri je bio uništen biljni fond stare Botaničke bašte na kraju Dunavske ulice, pa je na inicijativu Josifa Pančića, a ukazom kralja Milana Obrenovića, nova Bašta podignuta na površini koja je pripadala imanju Jevrema Obrenovića, po kome je i dobila ime. Prostore se na oko 5 hektara i pored otvorenih površina ima i Staklenu baštu, prostorije Instituta za botaniku - upravnu zgradu, ledaru, herbar, biblioteku, slušaonicu i laboratorije.

Velika staklena bašta doneta je u delovima 1892. iz Drezdena i sklopljena na sadašnjem mestu i bila je jedan od najvećih i najlepših staklenika u ovom delu Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OBIČAJI I VEROVANJA NA SVETOG SAVU: Jednu boju ne treba nositi, šta treba da urade deca i šta znači ako zagrmi