ŽENE KOJE SU UTIRALE PUT: Izložba "Velikanke srpske kulture" otvara se u četvrtak u Domu Jevrema Grujića

M. KRALj

15. 01. 2022. u 13:17

PRVU srpsku pesnikinju, Milicu Stojadinović Srpkinju, Vuk Karadžić zvao je "moja kći iz Fruške", dok je Poleksija Todorović, prva žena koja je kod nas oslikala ikonostas, radila portrete u "četiri ruke" sa svojim suprugom Stevom - on figuru, a ona detalje.

ЖЕНЕ КОЈЕ СУ УТИРАЛЕ ПУТ: Изложба Великанке српске културе отвара се у четвртак у Дому Јеврема Грујића

Vidosava Kovačević "Devojka u enterijeru", Foto Privatna arhiva

Njima, kao i drugim ženama koje su delima, hrabrošću i doprinosom kulturi, uticale na razvoj misli i našeg društva uopšte, posvećena je izložba "Velikanke srpske kulture", koja će biti otvorena u Domu Jevrema Grujića, u četvrtak u 11 časova.

Postavku čine životne priče, sudbine i postignuća 18 velikanki, od kojih su neke bile slavljene za života, po drugima se zovu škole, bolnice i ulice, dok ima i onih o kojima se retko govori, ili su ostale - zaboravljene. Među njima su Milica Stojadinović Srpkinja, Mina Karadžić, Poleksija Todorović, Draga Ljočić, Beta Vukanović, Nadežda Petrović, Isidora Sekulić, Jelisaveta Načić, Marija Maga Magazinović, Vidosava Kovačević, Anica Savić Rebac, Zora Petrović, Desanka Maksimović, Leposava St. Pavlović, Milena Pavlović Barili, Ljubica Marić, Ljubica Cuca Sokić i Soja Jovanović.

Izložbi će činiti i izbor predmeta naših velikanki - poput violine prve školovane kompozitorke Ljubice Marić, pisaće mašine Isidore Sekulić, ličnih stvari Milene Pavlović Barili, čuvenog šešira Desanke Maksimović... Ali, postavka će podsetiti i na tragičnu sudbinu zaboravljene slikarke Vidosave Kovačević, preminule sa samo 24, a koja je za samo osam godina stvaralaštva prešla put od realizma do impresionizma i ekspresionizma. Ali i na Dragu Ljočić, prvu ženu doktorka nauka u Srbiji, koja je zauvek izgubila državnu službu, zato što je tražila istu platu kao muškarci.

Autoportret Milene Pavlović Barili, Foto Privatna arhiva

Autorke postavke su Branka Conić, direktorka Doma Jevrema Grujića, dr Gordana Bekčić i istoričarka umetnosti Ružica Opačić. Cilj projekta "Velikanke sprske kulture", kako ističu, jeste da se poveća vidljivost ženskog kulturnog nasleđa koje je omogućilo da žene danas zauzimaju najveće položaje u našoj kulturi i društvu.

Violina Ljubice Marić, Foto Privatna arhiva

- Njihova istrajnost, nepokolebljivost, snaga da se bave svojim pozivom bila je nesavladiva sila i plamen koji je menjao naše društvo, a u kome su same često sagorevale - piše u najavi izložbe.

Pisaća mašina Isidore Sekulić, Foto Privatna arhiva

- Često slavljene u inostranstvu, a neshvaćene u svojoj zemlji, neretko u borbi protiv patrijarhata, birokratije i nepisanih pravila, utirale su put novim generacijama, nesvesnim da za mogućnosti koje danas imaju treba da zahvale svojim slavnim pretkinjama.

Foto Promo

SARADNjA INSTITUCIJA

PARTNERI izložbe su Muzej grada Beograda, Spomen-zbirka Pavla Beljanksog, Galerija Milene Pavlović Barili, Umetnička galerija Nadežde Petrović, Galerija SANU, Muzikološki institut SANU, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Narodni muzej Valjevo, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Zadužbina Desanke Maksimović, Galerije Iks Vitamin, ŠTAB i B2, privatne kolekcije, kao i Matica srpska i "Kakva Ženska!".

Izložbu, koju su zajednički iznele ove institucije, otvoriće ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, a trajaće do 27. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju