ŠTA OSTAJE IZA NAS? Izložba grafika Branimira Karanovića u Zrenjaninu

M.A.K.

12. 01. 2022. u 20:11

OTVARANjE izložbe profesora emeritusa na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerzita umetnosti u Beogradu, grafičara i fotografa, Branimira Karanovića, zakazano je za ponedeljak, 17. januara, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u 19 časova.

ШТА ОСТАЈЕ ИЗА НАС? Изложба графика Бранимира Карановића у Зрењанину

Foto promo Narodni muzej Zrenjanin

Postavku grafika pod nazivom "Fosilizacija" priredio je Dušan Marinković, viši kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.

- Branimir Karanović na svojim grafikama prastarih i modernih antropocenskih fosilizacija postavlja važna, fundamentalna pitanja koja povezuju umetnost, nauke o prošlosti, ali ih čak nadilaze u opštijem filozofskom i biološkom smislu - piše u katalogu profesor Aleksandra Palavestre, arheolog. - To su pitanja opstanka. Ona su aktuelna i tiču nas se svakodnevno, sa svakim udahom zagađenog vazduha, nestankom drveta ili planinske reke. Karanovićevi uporedni kvadrati nas podučavaju da smo svi u prirodi povezani, te da smo oduvek i bili, ali nas i upozoravaju na krhkost života i njegovih ostataka. Današnje đubre i nekadašnji fosili nas s Karanovićevih grafika snažno opominju, likovno i moralno. Pitanje je samo da li ćemo shvatiti upozorenje i preispitati sopstvenu definiciju korova.

Rođen u Beogradu 1950. Karanović se do sada predstavio desetinama salostalnih izložbi (Beograd, Novi Sad, Zagreb, Rijeka, Ljubljana, Venecija, Solun, Pariz, Prag...) i na mnogobrojnim grupnim postavka u zemlji i inostranstvu (Beograd, Krakov, Edinburg, Lisabon, Solun, Njujork, Tuzla, Berlin, Ulan Bator, Pariz, Madrid, Beč, Tokio, Hjuston ...) i nosilac je najuglednijih priznanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini